‘Synergie’ wil windmolens exploiteren

0
175

NIEUWLEUSEN – De coöperatie Nieuwleusen Synergie wil proberen om de exploitatie van de drie ‘extra’ Dalfser windmolens naar zich toe te halen.
Daarmee kan de energieopbrengst, overeenkomstig de wil van de gemeenteraad, ten goede komen aan de eigen inwoners.

De coöperatie, die komende maandag officieel wordt opgericht, presenteerde donderdagavond haar plannen aan de inwoners. Zes taakgroepen werken aan even zovele verschillende initiatieven, die zijn geselecteerd uit de ideeën die opborrelden in diverse bijeenkomsten. De inzet op sociale duurzaamheid blijkt uit plannen als Nieuwleusen Hulp (‘naoberschap’ en een materialotheek die gereedschappen uitleent) en een kringloopwinkel in het dorp. In de tweede helft van april gaat het eerste initiatief van start: het planten van aardappels in het schooltuintje bij basisschool De Zaaier.

Daarnaast wordt op vrij korte termijn gestreefd naar supersnel internet via glasvezelkabel, ook in het buitengebied, en de oprichting van een eigen lokaal energiebedrijf. Dat gaat duurzame energie leveren en distribueren, in eerste instantie via gezamenlijke voordelige inkoop bij reguliere energiemaatschappijen, maar op termijn wil men de energie ook zelf duurzaam opwekken. Naast zonnepanelen en biogas-installaties zijn ook windmolens een optie. Daartoe wil het op te richten energiebedrijf proberen de drie ‘extra’ windmolens te gaan exploiteren.

De vier windmolens langs de spoorlijn bij Nieuwleusen, parallel aan de Zwolse vier, zijn al toegewezen, maar onlangs zette de raad het licht op groen voor nog eens drie stuks. De gemeente stelt als voorwaarde dat de provincie instemt met een prestatieafspraak waarmee de energiewinning ten goede komt aan de lokale gemeenschap. Die afspraak ligt er nog niet, maar als die er komt, is de constructie van Nieuwleusen Synergie een mogelijkheid.

De bijeenkomst van donderdagavond werd druk bezocht. Woordvoerders van de taakgroepen deden een oproep voor meer vrijwilligers en inwoners kunnen lid worden van de coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid. “Met voorzieningen als snel internet zijn we klaar voor de toekomst”, aldus Gertjan Brand van de taakgroep Glasvezel. “Je houdt jongeren langer in het dorp en Nieuwleusen wordt voor bedrijven een aantrekkelijker vestigingsplaats.” Eerst wordt gepeild of er voldoende belangstelling is voor snel internet. Het initiatief is kansrijk als 35 procent van de ongeveer 3600 huishoudens in Nieuwleusen meedoet.