Indrukwekkend moment van stilte bij fietstocht Nieuwleusen-Zwolle

0
117

NIEUWLEUSEN/ZWOLLE – Het moment van herdenking was volgens Mink de Vries, docent van het Meander College en inmiddels een verbeten voorvechter van verkeersveiligheid, indrukwekkend.

De leraar onderzocht woensdagmiddag samen met leerlingen van zijn school, gemeentebestuurders en politie de fietsroute tussen Nieuwleusen en Zwolle. Op de Hermelenweg hield het gezelschap halt, om respect te tonen aan het meisje uit Nieuwleusen dat eind vorig jaar op die weg door een bus werd geschept en overleed. “We voeldens ons allen betrokken bij die situatie”, zo verwoordt De Vries het gevoel.

Het fietsonderzoek is de laatste in een serie, op 19 april wordt een rapport aan het ministerie overhandigd. In dat schrijven staan tal van aanbevelingen om de veiligheid voor fietsers te vergroten. Want ook op de route tussen Nieuwleusen en de Zwolle liggen diverse obstakels. “Op de Hermelenweg, pal aan de A28, rijdt veel vrachtverkeer dat de Hessenpoort als bestemming heeft”, zo merkte De Vries tijdens de trip. “Die worden dan geconfronteerd met fietsers. Bovendien kunnen de weggebruikers verblind raken door de zon. Een scherm langs de A28 is een optie.”

De Vries weet ook dat de grote stroom fietsende scholieren niet over de parallelweg richting Zwolle rijdt maar via het Westeinde, maar wil desondanks ook aandacht voor de groep die voor de alternatieve route kiest. “Leerlingen uit Nieuwleusen-Noord gaan daar langs, en ook kinderen uit Rouveen. Die scholieren uit Nieuwleusen gaan dan ook over de krappe Meeleweg. Het rapport bieden we aan bij gemeente, provincie en de landelijke overheid. Dan weet iedereen wat hem te doen staat.”