Kwelgeest voor even buitenspel

0
67

NIEUWLEUSEN – De schaar gaat van links naar rechts, de verf zit er inmiddels goed in. Het is metamorfosedag bij Haarmode Petra in Nieuwleusen.

Niet een gewone, maar speciaal voor vrouwen die te maken hebben met kanker. Janske Meesters is zo’n vrouw die na jaren van ellende even een steuntje in de rug nodig heeft. Haar vader overleed vorig jaar aan de slopende ziekte, haar moeder, schoonvader en een buurvrouw – ook nog familie – gingen hem al voor. “Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed”, vertelt Meesters terwijl ze al schuivend in de kledingkast een geschikt setje voor de afsluitende modeshow zoekt. “Je staat tijdens zo’n ziekteperiode in een stand om puur te overleven.” Meesters is een van de twintig dames – uit Nieuwleusen, maar ook uit Genemuiden, Zwartsluis, IJhorst, Dalfsen en Zwolle – die zich een dag aan de kappershanden overgeven. Toch een stap om jezelf zo in de watten te laten leggen, maar kapster en initiatiefneemster Petra Massier overtuigde hen. “Vrouwen die met de ziekte te maken hebben, denken vaak niet meer aan zichzelf maar alleen aan anderen. Ze vinden ’t voor zichzelf nooit erg genoeg. Veel vrouwen zijn dan ook door anderen opgegeven voor deze dag, omdat ze dat zelf nooit zouden doen. Wij willen ze laten stralen.” En dat lukt zichtbaar, als ook Marry de Boer zich door de fleurige blousejes en jasjes worstelt. Haar man is ziek en dat heeft impact op het gezinsleven. “De wereld valt heel even stil, maar je hebt eigenlijk geen keus en moet verder. Ze zeggen dat ik dit nu verdiend heb, dan laat ik het maar over me heenkomen.” Marga Prakken knikt, ook zij heeft met de ziekte te maken, maar laat zich vandaag niet kisten door de kwelgeest. Haar man heeft lymfeklierkanker, in zijn geval een relatief milde vorm. Ze is tussen haar lotgenoten in haar element. De gesprekken ervaart ze als hartverwarmend. “Hoewel iedereen wel iets met de ziekte te maken heeft is elk verhaal apart. Hier kun je dat delen.”

De vrouwen staan normaliter niet graag in de spotlights, maar voor deze keer zetten ze hun schroom opzij. Er wordt druk gediscussieerd over de juiste kledingkeuze, rijkelijk te vinden aan de vele hangers. “Er zitten ook vrouwen bij die een borstoperatie hebben moeten doorstaan”, legt Massier uit. “Die hebben het er toch wat moeilijker mee.” Maar aan het eind van de dag, als de lokken opgeveegd zijn en de verf is opgeborgen, stralen ze allemaal. De supporters worden binnengelaten, om ieder hun eigen topmodel te komen bekijken. Voor even staat de kwelgeest die kanker heet buitenspel.