Limiet op N377 blijft zeventig

0
84

NIEUWLEUSEN – De maximaal toegestane snelheid op de N377 in de kom van Nieuwleusen, zeventig kilometer per uur, blijft gehandhaafd.

Het voorstel van de gemeente Dalfsen om de snelheid te verlagen naar vijftig vindt geen instemming bij de provincie. De weg tussen de Lichtmis en Slagharen wordt de komende jaren grondig aangepakt om zowel de veiligheid als de doorstroming te verbeteren. Een van de knelpunten is de doorkomst in Nieuwleusen, net als Balkbrug een trager stuk op het traject. “Het is geen verschrikkelijk punt voor ons als gemeente, maar we wilden graag vijftig in de hele kom van Nieuwleusen”, geeft wethouder Evert Goldsteen de zwaarte van de discussie aan. “Maar we realiseren ons dat er ook juist veel mensen in Nieuwleusen zijn die niet achter het verlagen van de snelheid staan. Ze zijn het zo gewend en voelen zich niet prettig bij een verandering.” De reden voor Dalfsen om toch een verzoek in te dienen om de limiet te beperken is ook de dubbele rijstrook die in Nieuwleusen ligt. “Die nodigt mensen uit om al harder te gaan rijden dan toegestaan.”

In de veranderde plannen van de provincie is nu wel een veiliger overgang van de Burg. Backxlaan naar de Evenboersweg opgenomen. Zo komen er nu aan beide kanten verkeerslichten, een winstpunt voor Dalfsen. “Eerst is geprobeerd een rotonde aan te leggen, maar die ruimte was er simpelweg niet”, legt Goldsteen uit. “Vervolgens zou alleen een verkeerslicht aan de kant van de Backxlaan komen. Daarna is het verzoek gekomen om er aan de overkant een te plaatsen. Na allerlei metingen is dit vervolgens ook besloten.”

In totaal zijn op het provinciale plan 91 verschillende reacties ingediend. Overijssel bereidt nu het definitieve ‘plan in hoofdlijnen;’ voor, waarin de wijzigingen op basis van de reacties zijn opgenomen. Deze stap wordt meegenomen in het besluit over het uiteindelijke plan. In 2013 kunnen de eerste knelpunten worden aangepakt.