Hij wist als jongere niet eens dat je schilder kon worden, maar nu hangt zijn kunst in Venezuela. Pieter Zandvliet uit Nieuwleusen is er maar wat trots op. Alles in zijn huis ademt kunst, schilderijen zijn overal te vinden.

(Advertentie)

Tafeltjes en lampenkappen zijn voorzien van zijn ’tekeningen’ en zijn atelier heeft hij in de woonkamer. “Het is mijn passie, ik zou niet zonder kunnen”, zegt Zandvliet enthousiast.

Eind vorig jaar werd hij benaderd door Pop Art kunstenares Honys Torres. Zij organiseert een expositie in Venezuela en kwam bij hem terecht via zijn facebookpagina. Een lot uit de loterij voor Zandvliet, want hoe groot is de kans dat iemand bij hem uitkomt. Torres vroeg of hij interesse had om te exposeren in Venezuela? “Ik was helemaal verbaasd. Ik heb eerst gekeken of het een echt museum was en geen voetbalkantine”, zegt hij met een lach.

Dit bleek geenszins het geval en hij stuurde foto’s van zijn werken op. Die bevielen de organisatoren en hij kreeg anderhalve maand geleden te horen dat hij daadwerkelijk mag exposeren. Replica’s, dat wel want er was geen tijd om de echte werken op te sturen. Zelf is hij niet in de gelegenheid om te kijken. “Dat is wel jammer, maar hopelijk volgend jaar. Ik ben uitgenodigd om mee te doen aan een nog grotere expositie in Venezuela.”

Zandvliet’s kunst hangt aan de wand van de Expositie Lecheria Pop Art in het Museo Museo Dimitrios Demu.

De expositie is een succes. Zandvliet heeft al foto’s opgestuurd gekregen en ook via zijn internetsite krijgt hij de nodige reacties uit Venezuela. Het is niet zijn eerste expositie in het buitenland, maar wel één van de meest bijzondere. Zandvliet: “Als je leest dat er mensen zijn die zo ver weg van je kunst genieten, daar doe je het voor.” Zandvliet is ‘fulltime’ schilder, zoals hij het zelf noemt. “Alleen het woord schilder klopt niet helemaal. Ik teken, maar dan met een kwast.” Hij is niet naar de kunstacademie geweest, maar tekent en schildert al zolang hij zich kan herinneren. “Ik ben begonnen aan een opleiding als timmerman. Mijn vader was dat, dus ik dacht er wel aanleg voor te hebben. Dit was niet het geval en ik ben gestopt en verder gegaan met tekenen. Dat je kon leren om schilder te worden, is nooit bij me opgekomen.” Hij tekent dagelijks, anders ‘verleer’ je het. “Dan duurt het erg lang voor het weer goed gaat”, legt hij uit. Gemiddeld is hij ruim twee weken bezig met een schilderij en het liefst schildert hij acht uur per dag.

Share.
Exit mobile version