Hoe half Nieuwleusen het schip in ging

0
101

Willem Buisman pakt de ordner erbij, slaat een paar bladen terug en legt zijn wijsvinger op de desbetreffende factuur.

Een bankstel, salontafel, een grote winkelkast en een hoeveelheid laminaat; al met al zo’n drieduizend euro. De meubelman zucht nog maar eens als-ie opnieuw uitlegt dat de rekening uiteindelijk nooit betaald is. ‘Gekocht’ door een oplichtster, die naast zijn Meubelpunt aan de Schapendijk, net over de grens met Punthorst, ook de plaatselijke fietsenwinkel en bloemist een poot uitdraaide. “Ze kwam zo goed over toen ze hier voor het eerst binnenstapte”, heeft Buisman als excuus, alsof dat nodig zou zijn. “Ze ging voor de opruimingen. Van een oplichter verwacht je, zeker achteraf, dat die dan net zo goed voor de duurdere bankstellen zou gaan. Ook voor het laminaat koos ze het goedkoopste.” Te goeder trouw als-ie is geloofde Buisman de vrouw. Ze was immers net in Nieuwleusen komen wonen en haar huis stond nog leeg. “Of ik de volgende dag al kon leveren, want ze had haast. Dat hebben we gedaan. Ik vertelde nog dat ik dan wel alleen zou komen. Dat bleek geen probleem, ze was zelf best potig en hielp een handje mee.”

De rekening bleef echter openstaan en toen Buisman voor de zoveelste keer op de stoep stond – de vrouw bestelde brutaal nog een hoeveelheid laminaat – bleek de gewiekste dame met de noorderzon verdwenen. “Het hele huis was leeg, alleen de grote winkelkast stond er nog. Blijkbaar te groot om mee te nemen. Die heb ik maar weer ingeladen.” Bloemisterij Stegerman had gelukkig net de door haar geleverde potten en planten teruggehaald. Ook die Nieuwleuser ondernemer kwam van een koude kermis thuis en is aan het eind van de rit een slordige duizend euro lichter. “We hebben zelfs gezien dat ze op de laptop de rekening betaalde”, legt de eigenaresse de slinkse werkwijze bloot. “Maar ja, er stond geen geld op haar rekening. Daar kwamen we later achter. Vervolgens zijn we nog een laatste keer naar het huis gegaan, hebben we wat mannetjes meegenomen en uiteindelijk alle geleverde spullen ingeladen. We hebben er niets meer aan, maar zij heeft er in ieder geval geen plezier van.” Ook bij fietsenmaker Kerkdijk is de strooptocht door Nieuwleusen het gesprek van de dag. Als eigenaar Gerrit – inderdaad, Kerkdijk – om 13.00 uur de winkel na de middagpauze opent beginnen de eerste klanten al over de goedgelovigheid van de ondernemers in het dorp. “Ze heeft hier een fiets gehuurd, wilde hem later zelfs kopen, maar kwam nooit met geld op de proppen. Na anderhalve maand heb ik de fiets maar opgehaald. Schade hebben we niet, maar vervelend is het wel.”

De vrouw is inmiddels in behandeling bij een kliniek in Almelo, de politie onderzoekt elf aangiften. Vrijwel alle gedupeerden hebben maar weinig hoop dat er ooit nog iets van het geld terugkomt. Al met al zorgde de vrouw voor een schadepost van 126.000 euro bij gedupeerden uit de wijde regio. Dat bleek dinsdag in een uitzending van het televisieprogramma Opgelicht, dat de zaak aan het rollen bracht en de politie inschakelde. Daarin werd ook duidelijk dat in Ommen een hele bruiloft werd gevierd zonder af te rekenen – zelfs de overgebleven hapjes gingen mee – en in Kampen werd kledij voor datzelfde feest gepast, gemeten en gekocht. Inmiddels ligt er een duimendik dossier op het politiebureau, maar de Nieuwleusenaren vrezen dat het weinig uithaalt. “Van een kale kip valt niet te plukken”, verwacht Buisman. “Maar in het vervolg kijken we goed uit, ga daar maar vanuit.”