Westerman weet het nog niet

0
84

DALFSEN – Transportbedrijf Westerman uit Nieuwleusen besluit na de zomer of het gebruik wil maken van een kavel in het industriële uitbreidingsgebied De Grift III. “De huidige tijd is economisch onstabiel.

Het gaat goed met ons bedrijf, maar zo’n ingrijpende beslissing willen we goed overdenken”, laat algemeen directeur Lambert van Dieren weten.

Hij geeft aan dat sinds de aanvraag voor uitbreiding enkele jaren geleden en nu er veel is veranderd. Zowel binnen het bedrijf als bij de klanten. “We hadden bovendien niet gedacht dat een uitbreiding zoveel voeten in de aarde zou hebben.”

Van Dieren vindt het fijn dat de gemeente steeds met hen overlegt. Het vorige besluit tot vaststelling van het Bestemmingsplan De Grift III werd in augustus 2011 van tafel geveegd door de Raad van State. De gemeente heeft nu een nieuw plan opgesteld, dat maandagavond door de gemeenteraad werd besproken.

De kavel voor Westerman is van 5 hectare naar 3,6 hectare verkeind. Ook is de kavel afgewaardeerd, waardoor de bouwhoogte maximaal 7,5 meter is. “Mocht Westerman de kavel willen hebben, dan kunnen we via een afwijkingsprocedure de kavel weer opwaarderen. Dit doen we alleen voor Westerman”, verklaart wethouder Klaas Agricola. Andere bedrijven die de kavel willen hebben voordat Westerman heeft besloten, kunnen het krijgen, maar dan wordt het niet opgewaardeerd. “Daar laten we onze beslissing niet door versnellen of beïnvloeden”, stelt Lambert van Dieren. Hij laat nog weten het bedrijf in Nieuwleusen te willen houden.

De gemeenteraad reageerde verdeeld op de plannen. Ruud van Leeuwen van Gemeentebelangen vond dat de wethouder niet concreet genoeg was. “Hij zegt dat ook andere bedrijven belangstelling hebben om een kavel in De Grift III af te nemen. Maar welke dat zijn, laat hij in het midden.” De fractie van Gemeentebelangen gaat eerst overleggen, voor ze een besluit neemt.

Gerrit Schoonhoven van de VVD staat achter het plan. “Er is inhoudelijk niet veel veranderd ten opzichte van het vorige plan. Het is goed voor de werkgelegenheid en economische groei.”

Wethouder Agricola zegt dat eerst het noordelijke gedeelte van het bedrijventerrein bouwrijp wordt gemaakt. Bij voldoende vraag komt ook het zuiden aan de beurt. “In de structuurvisie is aangegeven dat Nieuwleusen en Lemelerveld in aanmerking komen voor uitbreiding van de industrie. De Grift III voldoet hier aan.” Maandagavond besluit de gemeenteraad over De Grift III. Een krediet voor het bouwrijp maken wordt later besproken. Op dit moment moet alles nog doorgerekend worden.