Tweemaster maakt het ‘sprookje’ waar

0
69
Roodkapje staat in de hoek, even verder kijkt een grote boze wolf likkebaardend toe. De zeven geitjes zijn inmiddels van het toneel verdwenen, terwijl Assepoester haar muiltje past, Doornroosje al een eeuw ligt te slapen en Sneeuwwitje nog maar eens verkozen wordt tot mooiste van ’t land.

Het is sprookjesdag op basisschool De Tweemaster en de driehonderd leerlingen hebben hun best gedaan. In alle lokalen buitelen de figuren bijkans over elkaar, zij het in levende lijve, zij het in hout, papier of linoleum. De symboliek is voelbaar in de lokalen van de basisschool in Nieuwleusen. De openbare school begon immers nog geen twee jaar geleden met haar eigen ‘sprookje’ en nu blijkt die ‘droom’ allesbehalve een fabel te zijn. De Tweemaster werd destijds betiteld als ‘zeer zwakke’ school, maar zette de schouders eronder en mag zich inmiddels ‘bovengemiddeld’ noemen. De toetsscores blijken ver boven de norm van de onderwijsinspectie te liggen. “Een prestatie van het hele team”, vindt Martin Sangers, die twee jaar geleden als nieuwe directeur werd aangesteld. “Het zijn de zinsneden in het rapport die me enorm veel goed doen.” De directeur haalt het laatste onderzoek tevoorschijn, gaat naar pagina 14 en dicteert. “‘Het valt op dat alle teamleden intensief en met veel wederzijdse openheid betrokken zijn bij het proces van schoolverbetering.’ Dat doet me eigenlijk nog meer dan de hoge eindscores.” 

Er is de afgelopen jaren een verbeterslag in de school gemaakt. Waar zelfreflectie tot voor twee jaar terug enigszins onderbelicht bleef doet De Tweemaster op het moment niet anders. De videocamera wordt tevoorschijn gehaald om de lessen op band op te nemen. “Eerst om te kijken wat er wél goed gaat in de lessen”, legt Ellen Wachtmeester uit, leerkracht van groep 1. “Daarna om te kijken wat beter kan. Het verhoogt de sfeer op de school als je het samen doet.” Een camera in de klas kan voor menigeen beklemmend werken, zo weet ook Miranda Holterman, docent in groep 4. “Maar als met het materiaal goed wordt omgesprongen geeft dat juist een veilig gevoel. Ik richtte mijn gezicht met name op de linkerhelft van de klas, dat viel op. Bij een volgende sessie let je daar dan op. Dat is de kracht van de camera, allesbehalve een controlemiddel.” 

Het lesgeven van de docenten is volgens de inspectie dusdanig verbeterd dat De Tweemaster het gewone toezicht verdient, net als alle andere basisscholen in de gemeente Dalfsen. ‘De inspectie heeft geconstateerd dat er een gedreven team is dat werk maakt van de verdere ontwikkeling van de kwaliteit van het onderwijs’, zo rept het rapport. De inschatting van de kwaliteiten van een kind krijgt de aandacht die het verdient. “Zo hebben we meerdere keren in het jaar een overleg waarin we op kind-, groeps- en schoolniveau de vorderingen bekijken”, legt intern begeleider en leerkracht van groep 8 Andrea Büter uit. “Wat zijn de hiaten, waar moeten we aan werken, welk doel streven we na? We gebruiken als leraren elkaars kwaliteiten om het maximale uit een kind te halen.” 

Het verlossende inspectierapport viel medio vorig jaar op de mat van De Tweemaster. Goed nieuws en een bevestiging van de gedachte dat de school al een heel eind op de goede weg was. Een school uit Brabant trok de Nieuwleuser school al aan de jas. Of het geen Tweemaster-protocol kan gebruiken om ook het eigen onderwijs te verbeteren. Een taart vanuit Zuid-Nederland is inmiddels door de leraren opgepeuzeld, voor wie het plezierig lesgeven is. “Als ik nu door het dorp loop zeggen mensen dat ik veel meer lach dan vroeger”, merkt Holterman. “En zo is het ook.”