Showdagen blijven een succes

0
102

“Vorig jaar, met bijna zomerse temperaturen, hadden we 107 deelnemers. Dit jaar 102. Met dit weer vind ik dat een heel goede score”, zegt Gé ten Kate over de stoet van trekker-oldtimers, die zaterdagmiddag weer een rondrit maakte door Nieuwleusen.

De tocht, die langs de kant door velen werd gadegeslagen, maakte de jaarlijkse show- en verkoopdagen van E.G. ten Kate ook even zichtbaar in het dorp en het buitengebied. Aan het straatbeeld in de onmiddellijke nabijheid van het bedrijfsterrein aan het Westerveen was het succes van deze dagen vrijwel continue af te lezen. Donderdag, vrijdag en zaterdag stonden de auto’s van bezoekers bumper aan bumper langs de kant van de weg. Een vertrouwd beeld tijdens de showdagen, die opnieuw goed waren voor een slordige drieduizend belangstellenden uit alle noordelijke en oostelijke provincies van het land.

De show- en verkoopdagen, die dit jaar voor de elfde keer plaatsvonden, blijven onverminderd populair. De formule behoeft dan ook nauwelijks aanpassing. Een nieuwigheid was dit jaar een uiterst moderne trekker van John Deere uit de R-serie, waar geïnteresseerden met begeleiding van Ten Kate-medewerkers zelf een rondje mee mochten rijden. Al is assistentie nauwelijks nodig. “Vrijwel alles gaat volautomatisch”, zegt Gé ten Kate niet zonder trots als hij het imposante voertuig demonstreert. “Het is een trekker van 220 PK. Dat is heel veel als je bedenkt dat er nog trekkers in gebruik zijn met 20 PK. Een mooi contrast met de oldtimers.”

De show- en verkoopdagen zijn vooral in trek vanwege de unieke handelsplaats voor gebruikte machines. Aangeboden trekkers en machines worden opgenomen in een online catalogus, waarna de verkoper kan besluiten of hij ingaat op het hoogste bod. “Kopers en verkopers hoeven niet alles online af te stemmen, maar kunnen zaken doen bij de machine”, zet Ten Kate. “Verkopers betalen wel een inbrengprijs, maar geen provisie, zodat het voor beide partijen een buitenkansje kan opleveren.”

Dat het succes zijn prijs kent, ondervond E.G. ten Kate vorig jaar, toen er kort na de showdagen voor duizenden euro’s aan materialen en machines werd buitgemaakt. De inbraak is nooit opgelost, al wordt vermoed dat de daders eerst hebben rondgekeken tijdens de showdagen. “De methode bleek vaker te zijn toegepast”, aldus Ten Kate. “Het enige wat je ertegen kunt doen is de boel zo goed mogelijk beveiligen. Dat hebben we dan ook gedaan. Overal hangen camera’s, ook buiten rondom het gebouw.”