Bezuiniging bibliotheek opgeschort

0
66

Dalfsen – Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt wordt de bezuiniging op de stichting Openbare Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen met twee jaar uitgesteld.

Wordt er overal druk bezuinigd op kunst en cultuur, Dalfsen besluit nu later te bezuinigen.

“Het is geen afstel”, benadrukt wethouder Maurits von Martels. Het college wil de bibliotheken wat meer lucht geven. De bedoeling is dat de bibliotheken onderdak vinden in de diverse ‘Kulturhusen’ die op de agenda staan. Omdat hierover nog onzekerheid heerst en niet duidelijk is of en wanneer het gaat gebeuren, besloot de gemeente coulant te zijn en de bezuiniging uit te stellen. Zo is het niet zeker of er een Kulturhus onder één dak komt in Nieuwleusen. Ook over de Trefkoele zijn nog gesprekken gaande en is er nog niet veel concreet.

In Lemelerveld zit de bibliotheek al in Kulturhus De Mozaïek. Er moet nagedacht worden over de bibliotheek van de toekomst, de zogenaamde ‘beleefbibliotheek’, waar niet alleen maar boeken te vinden zijn. “Dat kost energie en tijd”, aldus Von Martels.

De bezuiniging bedraagt 90.000 euro en gaat volgens de laatste plannen in in 2015. Het recht op vernieuwingsgeld van 30.000 euro, dat de bibliotheken in 2013 zouden krijgen, vervalt nu.