Veel verwondering in de tuin

0
74

Leerlingen van basisschool Het Kompas in Nieuwleusen wroeten in de grond en pakken de zaadjes voorzichtig uit de zakjes.

De tuin die ze aanleggen moet over enkele maanden wel gelukt zijn en dan kunnen ze sla uit hun eigen moestuin eten.

Dat uit die kleine zaadjes planten en groentes moeten komen vinden ze maar moeilijk te geloven. “Daar kan nooit een wortel uitkomen, dat is toch veel te klein?”, aldus een leerling. Al snel barst de discussie los, “Dat is echt wel heel klein, het is vast wat anders.”

Studenten van de Groene Welle brengen de oplossing en leggen uit dat er toch echt wel groentes uit de zaden komen. “Warmte, licht en water hebben ze nodig.”

Verbaasd kijken enkele leerlingen naar hen op. De Groene Welle uit Zwolle kwam dinsdagmorgen naar het Kompas met de Groene Karavaan. Tien studenten waren mee, om de kinderen van alles uit te leggen. Ze hebben zonnebloemen, wortel en tuinkers gezaaid. Ook hebben ze met een grondboor de grond omgespit om te kijken welke grondsoorten er allemaal te vinden zijn in de tuin van zorgboerderij van de familie Visscher.

Daar kunnen de leerlingen zich helemaal uitleven. Als de tuin is ingezaaid moeten ze er zelf voor zorgen. Elke week gaan leerlingen naar de boerderij toe om hun tuin te verzorgen.

Na het zaaien is het tijd om een echt grondonderzoek te doen. Met een grondboor draaien ze de grond in. Daar hebben ze spierballen voor nodig. Maar het lukt de verschillende groepjes om de grond omhoog te krijgen. Het begint met gewoon zand, maar tot vreugde van de kinderen komen er al snel andere kleuren grond bij. “Dat voelt als klei”, merken ze op. Samen met de studenten van De Groene Welle onderzoeken ze wat er in de grond zit. Diertjes en stenen worden er tussenuit geplukt.

De Groene Karavaan is een project van De Groene Welle om Groen Onderwijs te promoten. “We zijn vanaf december bezig om dit project uit te werken. Het is voor de groepen vijf tot en met acht. We gaan naar tien scholen toe en Het Kompas is de eerste. We willen laten zien dat Groen Onderwijs ook veelzijdig is. Je kunt veel met de natuur”, legt projectleider Lianne Zandman uit.

Het Kompas had zelf voor de kinderen van groep 1 tot en met 4 een ’tuinprogramma’ opgesteld. Ook zij hebben planten gezaaid in een plantenbak.Die straks bij de school te bewonderen is.