Bijen en schilderijen verenigd

0
113

Museum Palthehof in Nieuwleusen is spik en span.De vaste tentoonstelling is afgestoft, schilderijen zijn opgehangen en spullen die te maken hebben met bijenhouderij staan op hun plek.

Vandaag opent het museum de deuren voor het nieuwe seizoen. Voorzitter van het museum Jakob de Weerd heeft er zin in. Vanaf eind januari is het museum bezig geweest met inrichten van de tentoonstelling. De twee tijdelijke tentoonstellingen van dit jaar gaan over schilderijen van Nieuwleusenaren en de bijenvereniging die honderd jaar bestaat. De schilderijen van Nieuwleusenaren, ze moeten er hebben gewoond en inmiddels zijn overleden, hangen overal. Ook voor het jubileum van de bijenvereniging Nieuwleusen en omstreken is veel aandacht.

Bij binnenkomst zijn er al enkele schilderijen te bewonderen. Er werden er tijdens de jaarlijkse inbrengochtend meer dan honderd gebracht, waar men hoopte op zestig. Om die allemaal een plekje te geven moest er flink geschoven worden. “De ene week denk je dat het goed hangt, de andere week moet je toch weer veranderen”, zegt De Weerd.

Pentekeningen, aquarellen en schilderijen van onder andere Jan en Evert Jan Masselink, Toke Bruggeman en Arend van Spijker hangen keurig aan de wanden. “We hebben alles wat is aangeboden een plekje kunnen geven”, meldt een trotse De Weerd. Gehoopt wordt dat tweeduizend mensen het museum een bezoekje brengen dit jaar. Afgelopen dinsdag werden de laatste puntjes op de i gezet en was de tentoonstelling af. Nou ja af, er valt altijd wel een tekeningetje recht te hangen, zo valt op tijdens een rondgang. De Weerd: “We hebben ze onlangs nog afgestoft en enkele zijn scheef gaan hangen. Maar als we dat zien, hangen we het gelijk weer terug.” De schilderijen hangen op de begane grond en op de bovenverdieping. Bezoekers kunnen speciale bordjes volgen, zodat ze geen enkel werk missen. Landschappen, stillevens, portretten en schilderijen over het dagelijks leven passeren de revue. “De bijenvereniging Nieuwleusen en omstreken bestaat honderd jaar en wilde iets bijzonders doen. Spullen die iets te maken hebben met bijen zijn naar ons gebracht en wij hebben ze tentoongesteld”, legt De Weerd uit. Korfkasten, boeken en zelfs een postzegelverzameling over bijen liggen op de bezoekers te wachten. Het museum is tot eind oktober van woensdag tot en met zaterdag geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Tweede Paasdag kunnen bezoekers er ook terecht, eventueel in combinatie met een fietstocht. Ook tijdens het museumweekend is het museum open.