Streep door Kulturhus onder één dak, gemeenteraad weer in beeld

0
70

NIEUWLEUSEN – Het was niet te voorzien dat het Kulturhus onder één dak in Nieuwleusen niet van de grond kan komen, aldus wethouder Evert Goldsteen. Onlangs werd bekend dat de komst van een Kulturhus onder één dak praktisch onmogelijk is. Wethouder Goldsteen stapt voorlopig dan ook af van dit idee en onderzoekt of er in de omgeving kan worden gekeken naar een Kulturhus ‘onder meerdere daken’. Commerciële instellingen en verenigingen hadden minder interesse dan gedacht.

De kosten voor het gebruiken van de ruimtes worden voor veel gebruikers te hoog. “Er komt in de omgeving ruimte vrij. Zoals bij basisschool De Tweemaster, daar komen lokalen leeg te staan. Ook S.V. Nieuwleusen heeft lege ruimtes, zoals de kantine. Die wordt niet de hele dag gebruikt”, zegt Goldsteen. Vooraf dacht hij dat er legio mogelijkheden waren om De Schakel om te bouwen tot een gebouw voor sport, cultuur en maatschappelijke organisaties. Er waren echter te weinig verenigingen geïnteresseerd, waardoor de kosten per m2 van het gebouw enorm zouden oplopen. Een gebouw dat voor de helft leegstaat is niet de bedoeling, dus doet iedereen een stapje terug. De gebruikers die wel interesse hadden vreesden meer te moeten betalen. De architect die het gebouw zou ontwerpen staat in de ‘ruststand’. Er wordt opnieuw onderzoek gedaan door de gemeente, stichting De Schakel en woonstichting VechtHorst, naar het idee om het Kulturhus over meerdere locatie te verspreiden. De gemeenteraad van Dalfsen bepaalde dat de komst van het Kulturhus drie miljoen euro mag kosten. Nu de plannen gewijzigd worden, komt het komende dinsdag weer op de politieke agenda.