Pebbles is gelukkige pensionado

0
67

NIEUWLEUSEN – De jarige Pebbles stort zich vol overgave op het lekkers dat Naomi Hoogenkamp voor haar heeft meegenomen.

Met ingrediënten als appels, wortels en biks is de paardentaart in mum van tijd verslonden. Loon naar werken voor de 35-jarige Pebbles, die voor haar jubileumverjaardag extra in de watten wordt gelegd. Zo is de wei aan de Veldweg deze week versierd met ballonnen en andere toeters en bellen. “Ze verdient het”, vindt Naomi, die jaren op haar oefende. “Tot haar dertigste heeft ze nog lesgegeven aan kinderen, nu mag Pebbles uitrusten.”

De pony is het beste ‘paard’ van de Nieuwleuser stal. Zo kwam ze als 2,5-jarige terecht bij Jan en Jo Schuurman aan de Bosmansweg. Toen daar echter een nieuwe woonwijk uit de grond werd gestampt vertrok het gezin met Pebbles naar de Veldweg. “Mijn moeder begon al snel met het geven van paardrijles, op Pebbles”, legt kleindochter Naomi uit. “Inmiddels zijn er denk ik wel vijftien pony’s, maar er is er geen een bij die er al vanaf het begin is.” Alleen Pebbles dus, een bijzondere pony, want veel kinderen in Nieuwleusen maakten ooit een ritje op de rug van het dier. “En kinderen uit Ommen, Dalfsen en Zwolle”, vult Naomi aan. “Ik heb een foto van Pebbles op Facebook gezet. Kreeg ik veel reacties van mensen die als kind op de pony hebben gereden. Ook werd ze ingezet voor het zomerfeest van basisschool De Tweemaster.” Voor een pony is 35 een beste leeftijd, maar de gezondheid speelt Pebbles geen parten. “Ik heb op internet gekeken, de oudste pony ter wereld is 51, daarna komt er nog een van 47, maar dan zakt het toch snel onder de 40.”

Pebbles is er op het oog nuchter onder en geniet met haar stalgenoten in de wei aan de Veldweg, tussen Dalfsen en Nieuwleusen. Samen met haar achterachterachterkleinkind. “Ook dat is bijzonder”, weet Jo Bruggeman, de eigenares van het dier. “Nadat we zijn gestopt met rijden, heeft mijn man haar gebruikt voor het fokken. Bijna ieder jaar kreeg ze een veulen.” Bruggeman heeft nooit een seconde overwogen om het dier weg te doen, waar andere pony’s wel werden verkocht. “Onze dochter en kleindochters hebben er op gereden en zoveel kinderen uit Nieuwleusen en omgeving. Nee, Pebbles hoort gewoon bij de inventaris, die doe je niet weg.”

De taart met wortels ging er in als koek en ook de extra borstelrondes werden met alle egards ontvangen. Toevallige passanten stapten even van de fiets of uit de auto om het feestelijke bord te bekijken. Pebbles is er heel gewoon onder gebleven, hoewel hij ook bekende Nederlanders van A naar B vervoerde. “Manon Flier heeft nog als klein meisje op haar rug gereden”, besluit Naomi. “Nu is ze een bekende volleybalster.”