Kinderen aan de ’techniekslag’

0
124

NIEUWLEUSEN – Geïntrigeerd kijken de leerlingen van het Kompas naar John van Dis. Hij leidt ze donderdag rond bij Ten Kate Motoren, tijdens de vijfde Techniekdag voor het Onderwijs in Nieuwleusen.

Leerlingen van de groepen zeven en acht van de zes basisscholen uit Nieuwleusen en de eerstejaarsleerlingen van het Agnieten College maken kennis met technische beroepen. Vijftien bedrijven zetten hun deuren open en hebben een mooi programma voor de kinderen samengesteld. Ze zien hoe de bedrijven werken en gaan ook zelf aan de slag.

De leerlingen van het Kompas en De Meele vergapen zich ’s ochtends aan de vele spullen bij Ten Kate. Even voelen aan een echt motorpak, een helm proberen en kijken hoe een monteur een motor opknapt. “De jeugd kijkt tegenwoordig zoveel televisie en zit achter de computer. Belangstelling voor klassieke beroepen zoals timmerman en techniek verdwijnt. Door de techniekdag willen we ze enthousiast maken voor technische beroepen. laten zien dat dat ook interessant is”, legt verkoper John van Dis uit. Ten Kate doet voor de vijfde keer mee en heeft al een vaste formule.

Na de rondleiding is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. De groep wordt onderverdeeld en gaat aan de slag. Zo mogen ze zelf op een motor zitten en gas geven op een vermogenstestbank. Met oorbeschermers nemen ze wat gespannen plaats op de motor. Na de uitleg is het tijd om gas te geven. Ze krijgen allemaal drie ‘pogingen’ en er worden snelheden gehaald van 220 kilometer per uur. In een andere werkplaats zijn kinderen druk bezig om een band te verwisselen. De snelste tijd van de dag wint een prijs en dat zorgt voor competitie. Carlijn Borger (11) lukt het in een minuut. “Het is ontzettend leuk om te doen”, zegt ze enthousiast. Ze is geïnteresseerd in motoren en gaat met haar vader wel eens naar de TT in Assen. Of ze ook een technisch beroep gaat doen weet ze niet. “Kapster lijkt me ook heel leuk.”

Bedrijven kunnen zich aanmelden voor de dag en de scholen worden er vervolgens over ‘verdeeld’. ’s Ochtends en ’s Middags gaan kinderen in de leer bij een bedrijf.

Bij Luinstra watermanagement wordt er druk gelast. Leerlingen dragen beschermende kleding en lassen een poppetje in elkaar en nemen die mee naar huis. Buiten wordt een waterleiding aangelegd en getest. “Als het ze lukt spuit er water uit een bak omhoog”, legt Martin Luinstra uit. Ook worden er rekensommen gemaakt, om uit te vinden hoeveel water er in een bassin kan. Luinstra: “Door zo’n dag interesseren kinderen zich meer voor techniek. Je merkt dat ze er belangstelling voor hebben. Voor de werknemers is het ook bijzonder, ze hebben eens een ander dagje dan normaal met alle kinderen over de vloer.”

In de weken voor de Techniekdag werd er op de scholen aandacht aan het vak besteed. Leerlingen hebben werkstukjes gemaakt die tentoongesteld zijn bij De Grift Bouwopleidingen. Thema dit jaar is ‘molens en proppelers’ en daar zijn er diverse van te vinden. Bij De Grift wordt er intussen druk gemetseld en getimmerd. De bakjes die ze in elkaar zetten gaan mee naar huis. Zo kunnen ze aan hun ouders laten zien wat ze geleerd hebben.