Patat en chips uit eigen tuin

0
80

“Wat kun je van aardappelen allemaal maken?”, vraagt burgemeester Han Noten aan de kinderen die zojuist de eerste piepers in de grond hebben gestopt.

Dat weten ze wel: “Patat!”, “chips!”, klinkt het enthousiast.

Noten voegt zelf nog puree en gebakken aardappelen aan de mogelijkheden toe voordat groep 6 van De Zaaier het werk voortzet en het gehele stuk grond van ruim honderd vierkante meter volpoot met het oer-Hollandse product. “De uitlopers naar boven, niet zomaar in de grond stoppen”, geeft een begeleidende vrijwilliger nog als aanwijzing mee.

De Nieuwleusener basisschool De Zaaier heeft sinds gisteren officieel een schooltuin, die de komende jaren letterlijk vrucht moet dragen. Om te beginnen in juni en juli, wanneer de eerste aardappels kunnen worden geoogst. “Groep 8 gaat dan op kamp en het is natuurlijk leuk als ze hun eigen aardappels kunnen meenemen en opeten”, weet directeur Hetty Heldoorn.

De aanplant van gistermiddag – net tijdens een hoosbui, maar ‘dat is goed voor de tuin’ – was tevens het startmoment van Nieuwleusen Synergie, het veelomvattende initiatief dat van Nieuwleusen een duurzame gemeente moet maken. “We willen juist de jeugd van nu leren wat het is om zelfvoorzienend te zijn”, zegt vrijwilliger Arnold Paasman, die de taakgroep schooltuinen aanstuurt. “Vroeger was het vanzelfsprekend dat je je groenten zelf verbouwde, maar nu wordt het vaak bij ons aangeleverd met veel verpakkingsmateriaal en hoge transportkosten. Het besef dat je gezond eten ook zelf kunt kweken willen we overbrengen op de toekomstige generatie.”

Groep 6 pootte gistermiddag de aardappelen, onder het toeziend oog van andere klassen die vanachter de ramen van hun lokaal toekeken. Maar het is de bedoeling dat de gehele school ermee aan de slag gaat. “We moeten het nog verder uitwerken, maar waarschijnlijk krijgt elke klas een hoekje van de tuin”, zegt Heldoorn. “De komende tijd zijn ze vooral bezig met onkruid wieden, maar volgend seizoen denken we aan andere dingen”, voegt Paasman toe. “Bijvoorbeeld aardbeien planten en meer vrijwilligers zoeken voor het werk in de tuin. En hopelijk dragen de kinderen het enthousiasme over op hun ouders. We hopen op een sneeuwbaleffect.”

Dat effect slaat al over naar andere scholen in Nieuwleusen: met De Tweemaster worden al gesprekken gevoerd en ook De Wegwijzer heeft belangstelling getoond. Het Kompas heeft zelfs al geruime tijd een eigen schooltuintje.