Vleermuisvriendelijk licht op nieuwe Nieuwleuser weg

0
70

NIEUWLEUSEN – Of de vleermuizen er nu wel of niet vliegen, de gemeente Dalfsen is er in ieder geval op voorbereid. Dalfsen is op het moment druk bezig met de aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg van het middengebied in Nieuwleusen.

Over een paar maand, als de nieuwe rotonde op de Jagtlusterallee klaar is en de aansluiting op de nieuwe weg een feit is, worden ook de lantaarnpalen langs de weg geplaatst. “Met blauwgrijs licht”, weet Henk Willemsen van de gemeente Dalfsen. “Ik heb de vleermuizen niet gesproken, maar het schemereffect schijnen ze prettig te vinden. Dat blijkt uit allerlei onderzoeken.” Met de komst van het vleermuisvriendelijke licht is Dalfsen voorbereid op de toekomst, alhoewel het helemaal niet zeker is dat de vrolijke fladderaars daadwerkelijk over het plangebied vliegen. “We zijn uitgegaan van het ‘slechtste’ scenario. Dan hoeven we later de weg ook niet meer aan te passen.” Naast de komst van het ‘positieve licht’ heeft de gemeente ook bomen geplant om het vliegplan van de beestjes niet in de war te schoppen. “Vleermuizen vliegen op gevoel, door de bomen hebben we de route gemarkeerd.” De weg tussen de Prinses Beatrixlaan en de Jagtlusterallee, kosten zeven ton, moet voor de bouwvak gereed zijn, inclusief bebording. Die wegwijzers zorgen ervoor dat het rustiger wordt op bijvoorbeeld de Backxlaan. Automobilisten in het middengedeelte van Nieuwleusen gaan dan niet langer over het Westeinde of de N377, maar schieten binnendoor om via de Jagtlusterallee alsnog op het provinciale asfalt te belanden. “En andersom is het zo dat mensen uit bijvoorbeeld Dalfsen ook voor de nieuwe weg kiezen om in Nieuwleusen te komen”, verwacht Willemsen. “Op de Bosmansweg, die toch door een woonwijk komt, wordt het daardoor rustiger.” Aan de andere kant begrijpt Willemsen dat verkeer vanuit de kant van Balkbrug wel gewoon de Backxlaan opslaat om het centrum te bereiken. “Maar vanuit Hasselt en Zwolle moeten we door duidelijke bebording de verkeersstroom kunnen begeleiden.”