Warm bad in koude lucht

0
186

Dapper duikt de eerste zwemmer zaterdagmiddag het openluchtbad De Meule van Nieuwleusen in. Deze plons is de officiële opening van het buitenzwemseizoen in de gemeente Dalfsen.

Door de weersomstandigheden liep het de eerste dag niet storm.

De medewerkers van het zwembad De Meule kijken zaterdag aan het begin van de middag een beetje beteuterd. Wat een spetterende opening had moeten zijn, wordt wachten op de eerste zwemmers. Het weer valt tegen en het is natuurlijk wel een openluchtbad. De aquabubbles dobberen vooralsnog eenzaam over het water. Bedrijfsleider Henry Barkel ziet het nieuwe zwemseizoen voor de twee openluchtbaden in de gemeente Dalfsen wel zonnig tegemoet. Ook het Dalfser zwembad Gerner trapte zaterdag het seizoen af. “Natuurlijk wil je een drukke opening, maar het weer heb je niet in de hand. De afgelopen twee zomers was het ronduit slecht. Nu is het voorseizoen nog kil, dus ik heb goede hoop op een mooie zomer. We hopen op 50.000 bezoekers per bad.” Weer of geen weer, een maand geleden is gestart met de voorbereiding van het nieuwe seizoen. “Die tijd heb je ook echt wel nodig. Het oude water moet uit het bad en dan moet er flink geschrobd en geboend worden, vervolgens gaat er vers water in de zwembaden. In de machinekamer is het één en ander vernieuwd en ook buiten hebben we geklust. Het jaarlijkse onderhouden dus.”

Bij de balie van De Meule is het wel druk met het afhalen van de abonnementen en het inschrijven voor de zwemlessen. En daar doemt ook de eerste bikkel op. Na een bevestigend antwoord dat de watertemperatuur lekker is, duikt hij in één keer het water in. Ook de twee vriendjes Mike Brinkman en Sybren Bangma trekken hun zwembroek aan. “Wij gaan elk jaar de eerste dag dat het zwembad open is samen zwemmen. Er zijn altijd aparte dingen te doen, dat is heel leuk”, vertelt Mike. Dapper springen ze het water in en spetteren vrolijk rond, maar de aquabubbles lonken. Terwijl de één uitleg krijgt over de aquabubble, staat de ander klappertandend te wachten. Dat is hij snel vergeten als ook hij in de bal over het water probeert te lopen. Ondanks de kou hebben deze eerste bezoekers het zwembad op deze manier toch officieel in gebruik genomen. Ook in Dalfsen dobberden zaterdagmiddag de eerste zwemdurfals in het water. Over de watertemperatuur niet veel te klagen. Aangenaam, in vergelijking met de frisse lucht boven de waterspiegel. Of het deze zomer echt zo rustig blijft in de zwembaden, is vooral een zaak van de weergoden.