Onderdelen versterken elkaar

0
79

NIEUWLEUSEN – Van oudsher viert Nieuwleusen de verjaardag van hare Majesteit tijdens de Oranjefeesten in september. Maar sinds enkele jaren geleden een nieuw bestuur aantrad bij de Oranjevereniging, krijgt de viering van Koninginnedag op 30 april ook steeds meer gestalte.

Vaste onderdelen als de aubade en de versierde optocht waren opnieuw een succes, maar dit jaar lijken ze voor het eerst nadrukkelijk te profiteren van het toenemende aantal activiteiten op Koninginnedag. Het ontbijt bij de Grote Kerk, waar alle inwoners van Nieuwleusen konden aanschuiven, lokte meer bezoekers dan in de voorgaande twee jaar en veel mee-eters bleven ‘hangen’ bij de aubade, die daardoor nog drukker bezocht werd. Honderden mensen zongen mee, begeleid door de Broederband en het koor Out of the Blue.

Ook de aansluitende optocht van versierde fietsen en skelters scoort steeds beter. Lag het aantal deelnemers in voorgaande jaren tussen de 100 en 150, dit jaar telde de lange parade door de straten van het dorp bijna tweehonderd kinderen. “En er was zichtbaar werk van gemaakt”, aldus Patrick Belderink, voorzitter van de Oranjevereniging. Sommige fietsen en steps waren nauwelijks meer als zondanig herkenbaar, zoveel was er omheen gebouwd en versierd.

Natuurlijk telde de optocht zoals altijd talloze kwinkslagen naar de actualiteit. ‘Met zulke hoge benzineprijzen ben ik de klos, voortaan maar fietsen op mijn gouden ros’, luidde het opschrift op een goudkleurig geverfd kinderfietsje. ‘Bezuinigen? We hebben gelukkig nog een ton op de bank’, heette het bij een kar waar een regenton op een tweezitsbank geplaatst was. De plaatselijke actualiteit kwam ook voorbij: ‘Met zonnepanelen op het dak en windmolens in de achtertuin is Nieuwleusen klaar voor de toekomst.’

Daarnaast voerde de kleur Oranje uiteraard de boventoon in de optocht, waarvan nog vóór de start de prijswinnaars bekend werden gemaakt: 1. Thomas Hoekman en merel Hofstra; 2. Annelijn de Boer en 3. Joane Dunnink. “Ook dat was anders dan in voorgaande jaren”, weet Oranjevereniging-bestuurslid André Schuurman. “Voorheen reikten we de prijzen uit als de optocht ontbonden was. Nu zetten we de prijswinnaars op een podium in de spotlights.”

Het middagprogramma, met onder meer een oriëntatierit voor fiets en auto en OranjePop, werd eveneens een succes, mede door het verrassend goede weer. Ook voor kinderen was genoeg te doen: ze konden zich, al dan niet geschminkt, uitleven op springkussens, een pannaveld en een stormbaan.