Doeken hangen in melkopslag

0
71

NIEUWLEUSEN – Van een idyllische kleine schapenweide aan de Vechtdijk met spinnende herderin, aquarellerende tekenaressen en schaapscheerder tot de wat vervallen, kille oud-industriële omgeving van een voormalige stoommelkfabriek aan Den Hulst in Nieuwleusen.

De te vinden locaties van deze editie van KunstOmDalfsen met maar 41 kunstpunten, is alleen al daarom een verrassende zoektocht. Met steeds de vraag in je achterhoofd waar deze maffe kunstenaar nu weer zijn atelier heeft geplant. Maar ook met interessante, gevarieerde kunstuitingen. Van bijvoorbeeld de felle Cobra-achtige ‘getekende’ schilderijen met verwrongen gezichten van Pieter Zandvliet uit Nieuwleusen tot de lieve, warme tekeningen en zelfgemaakte woolly’s (decoratieve knuffels) van Mirjam Vollebregt-De Wit uit Dalfsen, een ware creatieve duizendpoot. Naast workshops in haar atelier aan de Baarsmastraat in Dalfsen, vindt zij tijd voor haar aquarellen en illustraties bij een pas verschenen boek van Aly Hilberts-Stolte uit Hasselt. Die putte uit haar 40-jarige onderwijscarrière en pakte met haar zesde boekje ‘Hoe Chang zijn pesters overwon’ een maatschappelijk probleem aan. “Daar kun je je, zo staat in het boekje, ook uit bevrijden. Toch helemaal passend bij het thema van deze bevrijdingsdag”, aldus het duo in de kleine schapenweide (kunstpunt 22 op de route). Het boekje is onder andere verkrijgbaar bij Mirjam Vollebregt in Dalfsen en bij de schrijfster zelf.

Maar de knop gaat om: in een totaal ander sfeertje van vervallen maar daarom juist zo mooie industriële glorie van weleer, kom je al speurend (met als enige aanduiding op een simpel papiertje ‘Loop het paadje af en dan rechts’) een tiental kilometers verder terecht in Den Hulst in Nieuwleusen. Diep achterin de voormalige stoommelkfabriek Den Hulst (tot 1962 in bedrijf) woont en werkt Pieter Zandvliet. De westerling kwam drie jaar geleden naar Nieuwleusen en woont naar eigen zeggen ‘lekker dicht op de natuur’. Speciaal voor dit weekend heeft hij zijn kleurrijke doeken (een pakkende combinatie van de getekende Cobra-stijl tot de felle Herman Broodkleuren) in een oude melkopslag opgehangen. De productieve Pieter kan, mede omdat Amsterdamse galeries zijn werk afnemen, professioneel leven van zijn heftige, explosieve penseelwerk. “Mijn werk hangt dankzij onder meer de Vechtdal-kunstroute ook op veel particuliere adressen in het Vechtdal. Dat was ook de reden om dit jaar voor het eerst mee te doen aan KunstomDalfsen.”