Kermis verjaagt circus naar ander dorp

0
154

DALFSEN/NIEUWLEUSEN – Het circus van Franz Renz wordt volgende week niet in Dalfsen, maar op de nieuwe parkeerplaats in het middengebied van Nieuwleusen gehouden.

De reden daarvoor is dat in Dalfsen tegelijkertijd de Damovofeesten plaatsvinden. Beide evenementen zouden elkaar volgens de stichting Damovo, organisator van de jaarlijkse feestweek, te veel bijten. Die diende bezwaar in bij de gemeente die op haar beurt na een bemiddelpoging het circus bereid vond haar tenten in Nieuwleusen op te slaan. “Bij vergunningverstrekking voor evenementen kijken we naar openbare orde en veiligheid”, laat woordvoerder Linda Westerkamp weten. “Die twee evenementen kunnen best bij elkaar in de buurt plaatsvinden, maar we begrijpen dat het voor Damovo niet gelukkig is.”

De stichting was voor het ‘polderen’ van de gemeente nog laaiend over de komst van een circus naar Dalfsen. Juist op hetzelfde moment als de feestweek, die al meer dan vijftig jaar rond Hemelvaart wordt gehouden, zouden er meerdere voorstellingen op het terrein aan de Ruitenborghstraat worden gehouden. Nota bene op de plek waar normaliter het kermisvolk overnacht. Larz Kemper, secretaris van Damovo, denkt niet dat de twee meerdaagse activiteiten, binnen steenworp afstand van elkaar, elkaar juist hadden kunnen versterken. “Bezoekers van de circustent kunnen niet op hetzelfde moment ook bij ons zijn. En ze geven hun geld maar één keer uit. Nu zij naar Nieuwleusen gaan is het voor beide beter. Logisch, wij waren er ook eerder dan het circus.”

Naast het verlies aan inkomsten – ‘en we moeten ieder jaar de eindjes al aan elkaar knopen’ – zag de organisatie ook verschillende praktische problemen. “Circus- en kermismensen gaan sowieso niet goed samen”, meent Kemper, die ook weer niet over een eventuele veldslag tussen leeuwentemmers en botsautomuntjesverkopers wil spreken. “Maar wij moeten dan aan de kermismensen denken, het is niet prettig als die ’s nachts wakker worden gehouden door de dieren. Daarnaast heb je zo twee clowns in het dorp lopen, die van ons en die van het circus.” Voorzitter Jan Zwakenberg was eerst witheet, maar is nu blij dat de gemeente Dalfsen snel een oplossing heeft gevonden. “Dalfsen kan niet zonder Damovo, dat weet de gemeente. Maar als je dan op zo’n manier inkomsten verliest, dan draai je het feest wel de nek om.”