Meimarkt groeit nog ieder jaar

0
107

NIEUWLEUSEN – “Ga wat naar achteren, anders loop je straks tegen de wieken aan”, voegt een bezorgde moeder haar kind toe als deze wat te dicht bij het draaiende schaalmodel komt. “Dan krijg je letterlijk een klap van de molen”, grapt een omstander.

De volledig werkende miniatuurkopie in het binnenste van de molenstomp oefende zaterdag een grote aantrekkingskracht uit op jongere en oudere bezoekers van de jaarlijkse meimarkt rond Molen Massier in Nieuwleusen. De markt wordt nog elk jaar een beetje groter. Dit jaar was het gehele achterterrein van het gelijknamige bedrijf in dierenbenodigdheden ingericht met onder meer een kunstmarkt en een tweedehands boekenmarkt. Maan niet alleen het oppervlak wordt groter, de markt is dit jaar ook qua activiteiten gegroeid.

Aan de dierenknuffelhoek van de NKV, het terras voor de molen en diverse optredens van lokale verenigingen waren ditmaal demonstraties streetdance en volksdansen toegevoegd, alsmede een tweetal roofvogelshows met valken en uilen.

Vooral het laatste bleek een topattractie: tijdens de ongeveer een half uur durende demonstraties werd een aanzienlijk deel van het publiek naar de rand van de markt getrokken, om na afloop weer over het plein rond de molen uit te waaieren.

“We proberen er elk jaar wat nieuws aan toe te voegen”, zegt Rina Huzen, die als buurtbewoonster bij de organisatie betrokken is. “De roofvogelshow had ik zelf op een camping gezien en ik vond het wel passen in het plaatje.”

De jaarlijkse markt op de zaterdag voor Moederdag is voor de vrijwilligers dé gelegenheid om de gerestaureerde en maalvaardige molen in de kijker te zetten.

“Al wil je altijd dat dat het gehele jaar door gebeurt”, zegt John Huzen. Niet voor niets houdt hij tijdens de molenmarkt met enkele collega-vrijwilligers een enquête om te zien waar mensen belangstelling voor hebben. “We hebben een winkeltje met creatieve cadeautjes onderin de molen dat aardig loopt. Maar we proberen toch meer te weten te komen over wat mensen er zouden willen kopen, of wat voor workshops ze hier zouden willen zien. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar méér donateurs en vrijwilligers. Want zoals we altijd zeggen: de molen draait op de wind, maar alleen van de wind kunnen we niet draaien.”

De stichting Molen Massier kan rekenen op een harde kern van zo’n 25 vrijwilligers, maar op de jaarlijkse markt zijn dat er aanzienlijk meer.

Alleen al om het verkeer rond het knooppunt van de Veldweg en het Westeinde in goede banen te leiden zijn al twaalf mensen in touw.