Scholen regelen busvervoer zelf

0
97

NIEUWLEUSEN – De vier VCPO-basisscholen in Nieuwleusen regelen vanaf komend schooljaar het busvervoer naar de gymnastieklessen zelf. Ze huren een bus en regelen zelf een chauffeur op dinsdag en donderdag.

Hiermee hebben De Zaaier en Het Kompas een oplossing gevonden voor het gymprobleem. Ze hoeven nu niet meer drie kwartier te wandelen met de kinderen van groep 3 en 4 naar de gymlessen.

De scholen hebben druk overlegd over een oplossing nadat de gemeente besloot geen subsidie meer te geven voor het busvervoer naar sporthal de Schakel. “We zijn ontzettend blij dat het is gelukt”, reageert een opgeluchte directeur Hetty Heldoorn van De Zaaier.

Naast de twee scholen nemen ook leerlingen van De Meele en Het Kompas plaats in de bus. “Het geld dat de gemeente uitgeeft aan het busvervoer aan die twee scholen, gaat nu als subsidie naar dit project”, legt Heldoorn uit.

Het betreft een pilot van een jaar, waarin de scholen zelf verantwoordelijk zijn voor het busvervoer. De scholen hebben lang nagedacht over een oplossing. Eerst wilde men zelf een tweedehands bus aanschaffen en sponsoren zoeken.

Met hulp van Autorijschool Blok-Huls uit Zwolle kon een bus worden gehuurd. “Dan zijn wij niet verantwoordelijk voor de keuringen en verzekeringen.Dat scheelt veel geld”, aldus Heldoorn.

Via Bouwhuis Bedrijven Nieuwleusen komt er een chauffeur in dienst. Dit is gelukt in samenspraak met sociale zaken, waardoor een sociale werkvoorzieningsplek is gecreëerd.

De gemeente besloot te stoppen met het vergoeden van busvervoer naar de Schakel voor scholen die minder dan een kilometer van het de sporthal afliggen. Alleen Het Kompas en de Meele zouden nog een vergoeding krijgen. De Zaaier en De Wegwijzer waren niet blij met deze ontwikkeling. Voor een uurtje gym waren de scholen een hele lesmiddag kwijt. Gevolg was dat er maar een improvisatieles werd gegeven in de kleutergymzaal of op het plein.

Fietsen met groep 3 en 4 vonden ze te gevaarlijk. De kinderen zijn niet gewend om in groepen te fietsen en dit zou gevaarlijke situaties opleveren.

Nu er een oplossing is gevonden is iedereen tevreden. De leerlingen van Het Kompas, de Meele, de Wegwijzer en de Zaaier zullen door deze samenwerking veilig en snel naar de sporthal worden vervoerd voor hun gymnastiek onderwijs. En de gemeente kan vasthouden aan de bezuiniging op het busvervoer van De Zaaier en Het Kompas.