Paarden begroet door olifanten

0
67

NIEUWLEUSEN – Het was zaterdag de ultieme test voor het vernieuwde middengebied. Terwijl de Ponyclub Nieuwleusen e.o. deelnemers uit de wijde omtrek verwelkomde voor haar jaarlijkse dressuur- en springconcours, organiseerde SV Nieuwleusen de KNVB-bekerfinales van het district Oost.

Bovendien was Circus Renz door omstandigheden uitgeweken naar Nieuwleusen, zodat de nieuwe parkeerplaats werd bezet door de circustenten. En dus werden bezoekers aan de sportevenementen bedaard aangestaard door luierende olifanten en kamelen. “Toen we hoorden dat het circus hier kwam te staan, zaten we even in de rats”, bekent Erik de Boer, voorzitter van de Ponyclub Nieuwleusen. “Maar echt maar héél even. Want de gemeente verleende alle medewerking, zodat we behalve ons eigen terrein ook een deel van het evenemententerrein konden gebruiken om auto’s en paardentrailers te parkeren.”

Daarnaast had de vereniging de hekken aan de kant van de Bosmansweg geopend, zodat de meeste bezoekers niet eens naar de eigenlijke parkeerplaats hoefden te rijden. Ook het grasveld tussen de nieuwe accommodatie en het nieuwe parkeerterrein werd volop gebruikt door auto’s en paardentrailers. “Het was opnieuw een beetje improviseren, maar dat is voor ons langzamerhand een tweede natuur geworden. We zijn wel wat gewend, de afgelopen jaren”, zegt de voorzitter, vooral doelend op de tussentijdse verhuizing, waarbij de vereniging vorig jaar tijdelijk gebruik maakte van het oude evenemententerrein van het dorp.

Het eigen concours van de Ponyclub is naast het meerdaagse concours van de Landelijke Rijvereniging op 24 en 25 juli de grootste happening van Hippisch Nieuwleusen. Vanouds een drukbezocht evenement, weet De Boer. “We hebben zo’n 180 starts bij het springen en 240 bij de dressuur. Allemaal kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar, die veelal vanuit de wijde omgeving hier naartoe gebracht worden door ouders. Dat leidt tot een behoorlijke parkeerdruk, maar problemen heeft het vandaag niet opgeleverd.”

Met de zojuist voltooide accommodatie hoopt Hippisch Nieuwleusen tientallen jaren vooruit te kunnen. “Uiteindelijk profiteert heel Nieuwleusen van het feit dat het middengebied al die jaren open is gebleven omdat hier vroeger hoogspanningsleidingen overheen liepen”, zegt De Boer. “Daardoor zijn er nooit woningen gebouwd. Achteraf is dat goed geweest voor de leefbaarheid. Er zijn maar weinig dorpen waar sport en evenementen letterlijk middenin het centrum plaatsvinden.”