Honderden postzegelfanaten delen hun passie

0
92

Postzegelvereniging \’t Raedthuys tekende zaterdag voor de halfjaarlijkse postzegelmanifestatie. Voor de derde keer kwamen leden, kenners en liefhebbers bij elkaar in gebouw De Bombardon in Nieuwleusen.Aan lange tafels zitten de postzegelfanaten dikke verzamelboeken en plastic tassen vol gekleurde papieren hebbedingetjes door te pluizen.

Hier en daar wordt er voorzichtig een juweeltje uitgeplukt met een pincet. En niet zonder reden. \”Iedere postzegel is een kunststuk op zich, net als een schilderij. Een soort weergave van de kunst uit die tijd\”, legt voorzitter Jan Bongarts uit.

Goed advies
Dit is dan ook de reden dat sommige verzamelaars juist voor goed advies op de manifestatie zijn afgekomen. \”Soms hebben ze al vijftien jaar gespaard en ligt de verzameling gewoon op zolder. Ze komen dan hier om eens te vragen wat ze ermee moeten doen of wat de waarde ervan is\”, weet adviseur Henk Steenwijk. Hij herkent bijna alle zegels, die langskomen. \”Vaak sparen ze in thema\’s. Landen, vogels of bijvoorbeeld klederdrachten\”, voegt hij toe. Zijn lievelingszegel heeft Steenwijk alleen nog niet zien passeren. \”De Blauwe Mauritius, zo zeldzaam dat je er een Mercedes voor zou kunnen kopen\”, straalt de adviseur.

Trucje
Verzamelaar Henk Courtz heeft een zwak voor de minikunstwerkjes uit Frankrijk. Eén voor één pikt hij een zegel uit het blikje dat voor hem staat. \”Als ik op vakantie ga ben ik altijd naar zegels aan het snuffelen.\” Om de waarde van de gevonden postzegels op te krikken, weet Courtz een handig trucje. \”Degene die ik graag wil hebben stuur ik naar mezelf op. Als er een stempel op zit zijn de postzegels namelijk meer waard\”, weet hij.

Halverwege de dag is het evenement voor voorzitter Bongarts al dik geslaagd. \”Die vierhonderd bezoekers van vorig jaar gaan we zeker weer halen\”, voorspelt hij.

Wie denkt dat het verzamelen van postzegels een bedreigde hobbysoort is, zit er dan ook volkomen naast. \”Het is net een virus. Als je er ooit mee begonnen bent, ga je altijd door. We zijn nu bezig met digitaliseren, zodat we ook de jeugd er meer bij te betrekken\”, aldus Bongarts.