Waterschap plaatst fuiken om vispopulatie te peilen

0
59

Waterschap Groot Salland is druk bezig met het plaatsen van meerdere fuiken in de Beentjesgraven bij Nieuwleusen.

Die watergang is nog niet zo lang geleden door het waterschap ontdaan van overbodige bruggen, maar ook vispasseerbaar gemaakt. \”Er lagen al stuwen in de Beentjesgraven, daaromheen zijn trapjes gekomen die het water passeerbaar maken\”, legt Gerrit Jan van Dijk namens Groot Salland uit. \”Om te kijken of er ook daadwerkelijk vis in het water komt laten we fuiken plaatsen.\” Hoewel nog niet alle \’visvangers\’ zijn geplaatst, controleert het waterschap de al geplaatste fuiken op de eventuele aanwezigheid van vis. De kans is door de aanhoudende kou echter gering, zo weet ook Van Dijk. \”Maar we willen niet dat een vis langer dan twee dagen in een fuik zit, daarom controleren we om de dag.\”

Bij de werkzaamheden aan de Beentjesgraven zijn vijf nutteloze bruggen verwijderd om doorstroming te bevorderen en oevers verflauwd om het water meer de ruimte te geven