Veel belangstelling voor glasvezel bijeenkomst

0
65

“Dit zal nooit weer gebeuren als u zich aansluit op ons glasvezelnetwerk”. Dit stelde Martin Luinstra, voorzitter van de Coöperatie Nieuwleusen Synergie, donderdagavond tijdens de eerste bewonersbijeenkomst over de aanleg van een glasvezelnetwerk in Nieuwleusen en het buitengebied toen aan het einde van de avond ‘No Signal’ in beeld kwam. Voor de eerste bijeenkomst in ’t Witte Peerd was heel veel belangstelling.

Luinstra wees op het belang een glasvezelnetwerk voor Nieuwleusen: sneller internet, goede televisiebeelden, maar ook maatschappelijke gebeurtenissen kunnen straks in het dorp van kerkdiensten tot voetbalwedstrijden. “Dus u bepaalt wat er op het netwerk komt. U bent bij ons geen klant, maar lid”, aldus Luinstra. Met een filmpje liet hij het verschil in snelheid van internet zien. In totaal moeten zich 1200 huishoudens aanmelden dan kan het project van start. Gebeurt dat niet dan moet Nieuwleusen zeker nog zeven jaren wachten voor een andere organisatie dit in Nieuwleusen gaat opzetten. “Het is nu of nooit”, aldus Luinstra.

Hij vertelde hoe het dorp en het buitengebied zijn ingedeeld in kernen en hoe de aanleg gaat gebeuren. Er moet 300 km worden gegraven en 25.000 km glasvezel worden aangelegd. Iedere woning in de kern krijgt een eigen glasvezelverbinding. Belangstellenden kunnen bij drie informatiepunten terecht voor informatie: kringloopwinkel Deuroe Veuroe, Euronics Westerman en bij Jellema Automatisering. Maandagavond 15 april is de tweede bewonersbijeenkomst, dit keer in Partycentrum De Deel (Den Hulst 180), aanvang 20.00 uur.