Pleinmarkt De Meele viert jubileum

0
62

Versgebakken oliebollen, een extragroot springkussen en knetterende motorzagen die van een boomstam in no time een levensechte uil maken.

De 25ste editie van de ‘Meele-pleinmarkt’ bij basisschool De Meele is meer dan een simpele rommelmarkt.

“De echte opkopers stonden vanochtend meteen al op de stoep. Die hebben hun slag nu wel geslagen”, weet Gerlof Smit, directeur van de school. Op het plein aan de voorkant van De Meele, waar de rommelmarkt is uitgestald, begint het dan ook al wat leeg te lopen. Achter het gebouw is het daarentegen een gezellige chaos. Vooral de volksdansers, live door accordeons begeleid, kunnen op de nodige aandacht rekenen. In authentieke klederdracht brengen ze hun pasjes over op de jeugd, die gretig met het gezelschap meedanst.

Mathilde Compagner (18) probeert intussen haar kraam met houtwerk en zelfgemaakte ansichtkaarten leeg te verkopen. Als oud-leerlinge van de basisschool, die nu nog zo’n veertig leerlingen telt, draagt ze ieder jaar haar steentje bij. “Mijn jongste zusje zit hier nog op school en m’n vader heeft de begindagen van de markt meegemaakt. Dit is dan een mooie gelegenheid om weer even terug te zijn”, vertelt ze enthousiast.

Mathilde is zeker niet de enige aanwezige die vroeger zelf op de school zat, en dat maakt het volgens de directeur nou juist zo mooi. “Ze komen elkaar allemaal weer tegen, jong en oud.” Terwijl Smit de dienstdoende ballonvouwster een plekje op het plein toewijst, vertelt hij over de waarde die de markt voor de buurt heeft. “Het is echt een ontmoetingsplek voor omwonenden. Die spreken elkaar anders misschien weinig, maar maken hier weer eens een praatje met elkaar.”

 

De speciale werkgroep die de jubileumeditie van de pleinmarkt organiseerde, hoopt dat het schoolplein ook volgend jaar weer vol marktkramen staat. “Maar we evalueren wel elk jaar grondig, het moet ook wat opleveren”, zegt Smit duidelijk. Voor deze feesteditie maakt hij overigens een uitzondering: “Die hoeft niks op te leveren.”