De Amsterdamse grachten induiken in de strijd tegen ALS

0
52

Vijf deelnemers uit Nieuwleusen, Staphorst en Hoogeveen doen dit jaar mee aan de Amsterdam City Swim, met als doel om geld op te halen tegen de ziekte ALS.

1613 deelnemers duiken op 8 september de 400 jaar oude Amsterdamse grachten in. Het doel is om zoveel mogelijk aandacht te vestigen op een onderbelichte ziekte en daarbij zoveel mogelijk geld op te halen voor beter onderzoek. Ook dit jaar staat de tocht van 2013 meter in het teken van ALS, een ongeneeslijke zenuw- en spierziekte waarbij de spieren één voor één uitvallen.

Voor Gerda Prins reden genoeg om ook het grachtwater in te springen voor haar tante Erna Huzen uit Nieuwleusen, bij wie in februari vorig jaar de ziekte is geconstateerd. ‘Toen ik hoorde dat ze ALS had kon ik het eerst niet geloven. Het gaat mij echt persoonlijk aan en het is fijn dat ik op deze manier iets voor haar kan betekenen’, vertelt zij. Toen schoonzus Saskia van Voorst met het idee kwam om mee te doen hoefde ik niet lang na te denken of ik ook mee zou doen.  ‘Ook wil ik het gewoon eens meemaken, het lijkt mij een hele belevenis. Ik had nooit gedacht dat ik nog een keer in de grachten van Amsterdam zou zwemmen’.

Jan van Eldik, Jouk Mussche en Nathalie Smink waren ook direct enthousiast en sloten al snel aan.

Ondanks dat Erna de kracht in haar spieren voelt afnemen, gaat ze toch naar Amsterdam om ‘haar zwemmers’ in actie te zien en waar nodig aan te moedigen. ‘Dat ze voor mij de gracht in duiken is wel heel speciaal, ik vind het echt geweldig dat ze het doen. Het zal best emotioneel worden, maar na het zwemmen gaan we er echt wel een feestje van maken’, is ze vastbesloten.

Vorig jaar heeft, toen nog, Prinses Máxima ook mee gezwommen en dat zorgde toen voor extra aandacht. Dit jaar zijn er weer veel bekende Nederlanders die meedoen, onder anderen Pieter van den Hogenband, Erben Wennemars, Rintje Ritsma en Edith Bosch.

Help de zwemmers en stichting ALS  door een donatie te doen op hun persoonlijke pagina op www.amsterdamcityswim.nl

Vorig jaar is er in totaal zeven ton opgehaald. Dit jaar is de teller de acht ton al voorbij. Helpen jullie mee om een miljoen te halen?