Wietkwekerij Nieuwleusenaar gelinkt aan grote hennepzaak

0
72

Nieuwleusen – Het Openbaar Ministerie in Zwolle heeft tegen een 34-jarige man uit Nieuwleusen een werkstraf geëist van 160 uur plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand.

De man had in 2011 een hennepkwekerij met maar liefst 409 planten. Hij moest zich vrijdag, samen met vijf anderen verdachten van hennepteelt, bij de meervoudige kamer verantwoorden.

Omdat al de zaken een link lijken te hebben met een omvangrijke hennepzaak, besliste de politierechter in juni dat deze zaken door drie rechters moest worden behandeld. De zaak lijkt verbonden met de strafzaak tegen de Zwolse coffeeshop Sky High. In die hoofdzaak staan de eigenaresse en drie bevoorraders terecht. De coffeeshopeigenaresse wordt verweten dat ze veel meer handelsvoorraad had, dan is toegestaan.

De Nieuwleusenaar ontkende op de zitting dat hij voornemens was om de opbrengst te verkopen aan de coffeeshop. ‘Hier hebben we het nooit over gehad.’ De politie deed een inval in zijn woning vanwege verdachte tapgesprekken, gevolgd door een warmteonderzoek. In de schuur werden de wietplantjes aangetroffen. Stroom ten behoeve van de kwekerij werd gestolen.

De verdachte werd in 2003 ook al veroordeeld voor het telen van hennep. Dit en het feit dat hij een groot aantal planten had, zorgde ervoor dat de hoogste straf tegen hem werd geeist. Tegen de overige vijf verdachten werden werkstraffen tussen de 80 en 120 uur geeist, plus voorwaardelijke celstraffen van maximaal een maand. ‘Ze zeggen dat een ezel zich niet twee keer aan de zelfde steen stoot. Ik heb dat helaas wel gedaan’, zei de verdachte. ‘Een derde keer gebeurt niet meer.’

De rechtbank doet op 25 februari uitspraak.