Onbegrip in Balkbrug na bezuinigingsvoorstel opknapbeurt N377

0
52

Teleurstelling en onbegrip maken zich meester van de leden van Plaatselijk Belang Balkbrug, nu blijkt dat Gedeputeerde Staten 125 miljoen wil men besparen op de uitbreiding en opknapbeurt van de N340 tussen Zwolle en Ommen en de N377 tussen Hasselt en Coevorden. Vooral de Provinciale VVD moet het ontgelden.

De opknapbeurt van de N340 en de N377 is een proces waar omwonenden zo’n 10 jaar lang intensief mee bezig zijn geweest. Stap voor stap is in overleg met de omgeving een plan gemaakt maar nu blijkt dat allemaal voor niets te zijn geweest.

Een van de onderdelen in het plan was een ongelijkwaardige kruising op de N377 in het centrum van Balkbrug. Het dorp heeft in toenemende mate last van het verkeer over de N377 die het dorp in tweeën splijt. Oorspronkelijk waren er plannen voor een rondweg rond het dorp maar die optie was te duur. In de uiteindelijke plannen zou de N377 in een tunnelbak verdiept worden aangelegd zodat de ongelijkvloerse kruising in het dorp geen hinder zou bezorgen. Nu Gedeputeerde Staten 125 miljoen euro willen bezuinigen op het plan is de tunnelbak is van de baan.

 

Ook voor de N340 hebben de bezuinigingen grote gevolgen. Een deel van deze provinciale weg zou 4-baans worden en 4 kruisingen op deze weg zouden ongelijkvloers worden aangelegd. Zodoende kan er een maximumsnelheid van 100km p/u worden ingevoerd. Nu er 125 miljoen bezuinigd moet worden lijken de ongelijkvloerse kruisingen en de verbreding van de weg ook van de baan.

 

Het voorstel om te bezuinigen heeft voor flinke politieke commotie gezorgd omdat de VVD-fractie in 4 weken tijd een compleet ander standpunt heeft ingenomen. De betrokken ambtenaren van de gemeenten Ommen en Hardenberg zijn vandaag op het Provinciehuis om te bekijken welke concrete gevolgen de bezuiniging heeft.