Voorwaardelijke celstraf voor pleegmoeder De Loot

0
130

Pleegmoeder Wilma E. heeft een voorwaardelijke celstraf van drie maanden gekregen voor de mishandeling van pleegkinderen in christelijk gezinshuis De Loot in Nieuwleusen. Dat bepaalde de rechtbank Overijssel dinsdag.

Tegen de 73-jarige vrouw was negen maanden voorwaardelijk geëist voor het mishandelen van drie kinderen. Ze werden geslagen met een klerenhanger en moesten onder een koude douche staan of werden in de sneeuw buiten gezet.

Ook zou er sprake zijn van seksueel misbruik en een streng religieus regime. Regionaal daglad de Stentor bracht de zaak in het voorjaar van 2012 naar buiten. Het nieuws leidde al snel tot Kamervragen.

Koepelorganisatie William Schikker Groep (WSG) liet de zaak intern onderzoeken. ‘Opvoedmoeder’ Wilma kreeg amper ondersteuning, ondanks het feit dat ze met probleemkinderen werkte, bleek uit het onderzoek. Ze bekende deels maar zei uit onmacht gehandeld te hebben. De rechtbank in Zwolle ging niet mee in dit verweer. Ze werkte er feitelijk als een soort leidinggevende.

Gezien haar leeftijd en zwakke gezondheid vond de rechtbank een celstraf of werkstraf niet op zijn plaats.

De Loot

De Loot maakt deel uit van de christelijke stichting De Terebint in Punthorst bij Staphorst. De landelijke instelling voor jeudgbescherming William Schrikker Groep (WSG) plaatste er van 1984 tot 2010 kinderen die niet thuis konden wonen.

Deze instelling liet in 2012 zelf ook onderzoek doen naar de misstanden. Daaruit bleek dat de WSG zo heeft gefaald in toezicht op en begeleiding van kinderen in De Loot, dat directeur Peter Kouwenberg in november openlijk zijn excuses aanbood voor het leed dat de kinderen is aangedaan.

De Inspectie Jeugdzorg heeft de WSG in 2013 voor een jaar onder toezicht geplaatst.

Bron: Nu.nl