Spektakel in openluchttheater Avereest in Balkbrug

0
59

Zaterdagavond vond in het openluchttheater “Avereest” in Balkbrug de première plaats van het openluchtspel “Bij ons an de grenze”. De toneelvereniging DITO, al jaren de vaste club die ook in de zomer een stuk instudeert, wist het publiek op bijzondere wijze te vermaken! Het was werkelijk een spektakelstuk van de bovenste plank. De twaalf spelers en de figuranten wisten stuk voor stuk hun rol op een prachtige wijze in te vullen. Het stuk is geschreven door W. Wilterdink onder regie van Hilbert Boer. We worden meegenomen naar de jaren twintig van de vorige eeuw. Het stuk speelt zich af bij de boerderij van Bearnd. De boerderij staat letterlijk aan de grens. In die tijd was er nog van alles te beleven aan de grens. Naast het runnen van de boerderij was er ook gelegenheid om een borrel bij Bearnd te kopen. Bovendien fungeert het als kosthuis voor de douanier van Gerven.

Dat er in die tijd gestroopt en gesmokkeld werd zal duidelijk zijn. Het was dan ook een trefpunt van smokkelaars, douane, stropers, jachtopzieners, marechaussee en natuurlijk de boerenbevolking.

Al die aanloop vindt Bearnd eigenlijk maar niks. Hij wil liever gewoon boer zijn. “Ik mut die drukte niet”. Hij is boer in hart en nieren, maar hij kan niet voorkomen dat er van alles over de grens gebracht wordt. Allerlei contrabande wordt onder de neus van de nieuwbakken grenswachter van Gerven de grens over gebracht. Van kleine pakketjes tot levende koeien toe, wat hilarische taferelen teweeg brengt. Ook de bijzondere relatie tussen de Duitse buurman Brömmelhaus met de marechaussee levert een spectaculair spel en achtervolging op. Het openluchttheater is uitermate geschikt om gebruik te maken van paard en wagen. Daar is dan ook gretig gebruik van gemaakt. Maoteman de melkvaarder komt met de melkwagen de melkbussen halen, maar zit er werkelijk alleen melk in al de bussen? En wat doet die koets ineens voor de deur? Vragen die je beantwoord kunt zien tijdens een van de nog te spelen speeldagen.

Het theater zat zaterdag geheel vol en het publiek genoot met volle teugen. Er is heel wat afgelachen. Na afloop werden de spelers en medewerkers getrakteerd op een staande ovatie. Hartverwarmend voor de volgende voorstelling. De bezoekers waren vol lof voor het gebrachte spel. Al met al een zeer geslaagde avond. Het is meer dan de moeite waard om deze voorstelling te gaan zien. Ik zou zeggen: “Mis het niet!”. Er wordt nog gespeeld op donderdag 14, woensdag 20 en zaterdag 23 augustus. Tot ziens in het openluchttheater Avereest in Balkbrug.