‘Verstandelijk beperkte man uit Nieuwleusen had nooit rijbewijs mogen hebben’

0
72

Een 22-jarige verstandelijk beperkte man, die in 2013 twee ernstige ongelukken veroorzaakte in Nieuwleusen, had nooit een rijbewijs mogen hebben. Dat zei de officier van justitie vanmorgen voor de rechtbank in Zwolle. 

Tegen de man uit Nieuwleusen is een werkstraf van 160 uur en een rijontzegging van 1,5 jaar geëist. Bij beide ongelukken, op 17 juni en 9 november 2013, raakten mensen ernstig gewond.

 

Dood gewaand

Bij dat laatste ongeluk raakte een bejaarde fietsster zwaargewond. De vrouw werd op een kruising met hoge snelheid geraakt en vloog meters door de lucht. Ze is door het ongeluk blind aan één oog. Dat is verschrikkelijk, vertelde ze de rechters, want het was haar enige goede oog.

 

Haar leven staat sindsdien volledig op de kop en haar vrijheid is ze kwijt, vertelde ze de rechters in tranen. Na de aanrijding ging in Nieuwleusen het gerucht dat ze was overleden, een getuige had die conclusie getrokken toen hij de vrouw na de aanrijding had zien liggen. Volgens de 22-jarige verdachte had hij de vrouw wel zien fietsen maar had hij extra gas gegeven, omdat hij dacht dat hij nog wel voor de vrouw langs kon.

 

Slachtoffer laat geïnformeerd
Bij het eerste ongeluk had de 22-jarige de andere automobilist helemaal niet gezien. Bij het ongeluk belandden zowel de auto van het slachtoffer als die van verdachte in een sloot. Het slachtoffer van dit ongeluk verscheen ook op de zitting voor de rechtbank in Zwolle. Hij kreeg gisteravond pas bericht dat de zaak vandaag op de agenda  stond, vertelde hij geëmotioneerd. De man heeft nog steeds last van de gevolgen van het ongeluk en wordt nog behandeld.

Uit een rapport van de reclassering blijkt dat de 22-jarige een zeer kwetsbare licht verstandelijk gehandicapte man met ADHD en medische problemen is. Hij heeft last van epileptische aanvallen, angstaanvallen en hyperventilatie. Zijn rijbewijs is inmiddels om die redenen ingenomen. In zijn laatste woord zei de man spijt te hebben. “Als ik iets kan doen voor die mevrouw, dan wil ik dat wel doen.” De rechtbank wijst op 10 maart vonnis.