Vrijspraak van internationale drugshandel voor mannen uit Zwolle en Nieuwleusen

0
80

De rechtbank in Zwolle heeft twee ondernemers uit Zwolle en Nieuwleusen vrijgesproken van drugssmokkel. Ze werden ervan verdacht dat ze in 2013 hebben geprobeerd drugs en versnijdingsmiddelen voor drugs naar Engeland te smokkelen.

Volgens de rechtbank is er geen duidelijk rechtstreeks verband tussen de drugs die aangetroffen werden bij een controle van de Engelse douane in Calais en de twee ondernemers.

 

Tuinaarde

Het ging om een kilo MDMA dat gebruikt wordt bij de productie van XTC-pillen en zo’n honderd kilo gemalen paracetamol en gebrande cafeïne dat wordt versneden met heroïne. Dat zat in tassen die verstopt waren tussen 25 pallets met doodgewone tuinaarde. Juist die tuinaarde, waar in Engeland helemaal geen afzetmarkt voor is, zette de douane op het spoor van de vangst.

 

De tuinaarde kwam van het bedrijf van de ondernemer uit Nieuwleusen, terwijl de vrachtwagen waarin het spul naar Engeland werd vervoerd van de ondernemer uit Zwolle was. Beide mannen ontkennen dat ze iets met de smokkel te maken hebben. Bij de ondernemer uit Nieuwleusen werden een aantal vuurwapens gevonden. Daarvoor is hij wel  veroordeeld. De man kreeg een gevangenisstraf opgelegd van 120 dagen en een werkstraf van 100 uur.