Het geheim van OBS Vinkenbuurt – aandacht, aandacht, aandacht

0
60

De afsluiting van de Week van de Techniek, afgelopen vrijdag 31 maart, is zo’n moment waarop de ouders in Vinkenbuurt zich (opnieuw) afvragen waarom niet iedereen kiest voor een kleine school. De kinderen presenteren wat ze deze week geleerd hebben en krijgen stuk voor stuk alle aandacht. Alles wat aandacht krijgt groeit, dat zien we hier vanmorgen tot in detail.

Groeien is het doel van onderwijs. Landelijk zijn er signalen dat dit niet altijd lukt. Neem de discussies rond het reken- en taalonderwijs in het MBO. Hans Voskamp, één van de Vinkenbuurtse ouders, is vakgroepvoorzitter rekenen in Zwolle. “Het gebeurt vaak dat ik MBO-ers met rekenproblemen zie worstelen die geworteld zijn in hun basisschooltijd. Rekenen leer je vanaf de basis en als daar iets hapert, blijft het de kop opsteken, soms zelfs levenslang. Zodra kinderen zich ervoor gaan schamen, is het risico groot dat de leerling het probleem verstopt. Het is jammer als dat met een beetje gerichte aandacht voorkomen had kunnen worden”. 

 Van verstoppen is bij de Vinkenbuurtse kinderen geen sprake. Door de groepsdoorbrekende opzet van het onderwijs is het techniekproject echt een schoolproject geworden, waarin oudere en jonge kinderen samen aan de slag konden.  Met resultaat. In viertallen (variërend in leeftijd van 6 tot 12 jaar) laten ze blikjes fris drijven, ze steken satéprikkers door opgeblazen ballonnen en doen proefjes met vloeistoffen en kleuren. Er is zelfs een laptop die als piano werkt wanneer de kinderen elkaar stroom doorgeven. Gelukkig niet voelbaar, die stroom. 

Na afloop gaan de kinderen buiten lekker het veld op. Want naast aandacht is ook bewegen in de buitenlucht essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen. Deze vrijdag schijnt de zon er ook nog bij. Een prima begin van het weekend!