In het weekend van 21 en 22 april organiseert Nederland Zoemt de eerste Nationale Bijentelling. Doe ook mee aan dit landelijk onderzoek door in je tuin gedurende een half uur bijen te tellen.

(Advertentie)

Dit onderzoek is belangrijk, omdat het niet goed gaat met wilde bijen. Ruim de helft van de bijna 360 bijensoorten is bedreigd. Wilde bijen zijn belangrijk voor bestuiving van onze gewassen en wilde bomen en planten. Om de bij beter te kunnen helpen, is meer informatie nodig over waar bijen voorkomen en met hoeveel ze zijn. Ook in Overijssel.

Meedoen aan de Bijentelling is eenvoudig, ook voor degenen die weinig of geen kennis van bijen hebben. Eind april kunnen er zo’n twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen in de tuin vliegen. Om deze soorten te herkennen zijn er verschillende hulpmiddelen, zoals een telformulier met zoekkaart (download hier het telformulier), instructievideo en een uitgebreid bijengidsje ontwikkeld. Al deze materialen vind je op www.nederlandzoemt.nl/bijentelling. Op deze website kun je in het weekend van 21 en 22 april ook direct de resultaten van je telling invoeren en kan iedereen ook live de resultaten volgen.

Jaarlijks terugkerend onderzoek
Met de Nationale Bijentelling start Nederland Zoemt een jaarlijks terugkerend onderzoek met geïnteresseerde mensen, zodat wetenschappers inzicht krijgen in de trends van bijenpopulaties in tuinen op verschillende plekken in Nederland. De Bijenbeweging Overijssel is bijzonder benieuwd hoe het gesteld is met bijen in Overijssel. In 2017 heeft Eis Kenniscentrum voor insecten daartoe een rapport geschreven (zie de pdf van het rapport), maar nieuwe en extra gegevens zijn zeer welkom. Ook hopen we dat met deze actie, nog meer Overijsselaars in actie komen voor de wilde bij. Bijvoorbeeld door meer bijvriendelijke bloemen te planten in de tuin of op het balkon. Kijk op www.bijenlandschap.nl

Bijenbeweging Overijssel
De Bijenbeweging Overijssel is een samenwerking van provincie Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Landschap Overijssel, EIS Kenniscentrum Insecten, LTO Noord en Imkerverenigingen NBV. Bijenbeweging is aangesteld voor drie jaar om bestaande bijen-initiatieven te ondersteunen en te verbinden en nieuwe initiatieven te stimuleren om te werken aan een samenhangend bijenlandschap in Overijssel. Zie ook onze facebookpagina: https://www.facebook.com/bijenbewegingov/ De Bijenbeweging Overijssel werkt nauw samen met Nederland Zoemt, een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu. De Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Share.
Exit mobile version