Herdenkingen op 4 mei in Dalfsen en Nieuwleusen

0
68

De gemeente Dalfsen herdenkt op 4 mei a.s. in Nieuwleusen en Dalfsen de slachtoffers van de 2e Wereldoorlog en de slachtoffers die daarna zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties. De herdenkingen beginnen om 20.00 uur in Nieuwleusen bij het monument bij de Grote Kerk én om 20.00 uur op de begraafplaats aan de Ruitenborghstraat in Dalfsen. Voorafgaand zijn in Dalfsen en Nieuwleusen herdenkingsbijeenkomsten.

In Dalfsen begint de bijeenkomst om 19.00 uur in de Grote Kerk. In Nieuwleusen begint de bijeenkomst om 19.15 uur ook in de Grote Kerk.

In Nieuwleusen wordt medewerking verleend door de scholen (kranslegging en declamatie), Veteranencontact Nieuwleusen, Projectkoor 4 mei o.l.v. Christine van den Brink, Scouting Nieuwleusen, Muziekvereniging Music Ardore, Vluchtelingenwerk, organist Henk Kreule en de Grote Kerk.
Burgemeester Erica van Lente is namens het college aanwezig in de Grote Kerk in Nieuwleusen en bij het monument naast de kerk.

In Dalfsen wordt medewerking verleend door de scholen (kranslegging en declamatie), Veteranencontact Dalfsen, Scouting Dalfsen, Echoes of the Heart, Vluchtelingenwerk, Christelijke Muziekvereniging “Excelsior’, organist Gerrit Hoving en de Grote Kerk.
Wethouder Jan Uitslag is namens het college aanwezig in de Grote Kerk in Dalfsen en op de begraafplaats aan de Ruitenborghstraat.

Het vlaggen op 4 en 5 mei
In de vooravond van 4 mei wordt in Nederland uitgebreid halfstok gevlagd, als bewijs van eerbied en respect voor de doden. De Nationale Herdenking beperkt zich tot de vooravond van 4 mei. Om die reden is het halfstok vlaggen officieel ook beperkt tot de tijdsperiode van 18.00 uur tot 21.10 uur.
Op 5 mei, een nationale feestdag, wordt jaarlijks de bevrijding gevierd van het Koninkrijk der Nederlanden in 1945 van de Duitse en Japanse bezetter. Op 5 mei wordt de Nederlandse vlag in top gehesen, vanaf zonsopkomst tot zonsondergang.