Maak je eigen rvs-opener bij Hoekman Roestvaststaal

0
252

Dat Nieuwleusen een dorp is met veel bedrijvigheid en ondernemerschap is, blijkt wel uit de ruim dertig bedrijven die zich samen hard maken voor een succesvolle Open Bedrijvendag. Deze staat gepland op zaterdag 5 oktober 2019.

Als toeleverancier van plaatwerk, houdt ook Hoekman Roestvaststaal deze dag open huis. Het familiebedrijf produceert al sinds 1986 halffabricaten en lasconstructies uit plaat. Gert Hoekman, directeur van Hoekman-RVS: “De plaatwerkdelen die wij maken, vind je eigenlijk overal terug. We maken bijvoorbeeld onderdelen voor Scania, maar ook voor agrarische machines, als melkrobots of combines. Verder vind je de rvs lassamenstellingen die wij produceren, veelal terug in de voedingsmiddelenindustrie. Voor voedselverwerkende bedrijven liggen de hygiëne-eisen hoog. Het materiaal rvs gedijt goed in die omgevingen. Het laat zich door het gladde oppervlakte goed reinigen en heeft, mits de juiste bewerking en behandeling, een beschermende laag en een lange levensduur. “

{loadmoduleid 143}

Lopen door het productieproces
Bestellen van lasergesneden plaat, eventueel zelfs aangevuld met zettingen, kan bij Hoekman-RVS eenvoudig via het webportaal. Op basis van de door de klant zelf aangeleverde cad-files, heeft hij zijn halffabricaten al vanaf drie werkdagen in huis. Hoe dit proces precies gaat, is te zien tijdens de Open Bedrijvendag. Heleen Wildvank – Hoekman – Directeur: “Mensen kunnen bij ons als het ware door het productieproces lopen, van het plaatsen van een online bestelling, naar de lasersnijmachines die de onderdelen uit de plaat snijden. Daar pakken ze het snijdeel om naar de ontbraammachine te gaan om de scherpe kanten van het product te halen. Vervolgens lopen ze met het onderdeeltje door naar de kantbank, een grote machine die met grote kracht het materiaal in vorm buigt. Uiteindelijk heb je dan een mooie flessenopener op zak. Natuurlijk mag deze mee naar huis!”

Moderne technieken en machines
Werken in de metaal, betekent werken met moderne technieken en machines, dat kan men zien tijdens de Open Bedrijvendag.  De 3D-tekeningen worden met 3D-CAD software gemaakt en vervolgens uitgewerkt voor productie. Er gebeurt al heel veel digitaal en geautomatiseerd. De machines ‘hangen’ in het netwerk en worden met de computer aangestuurd. De terugkoppeling van data, bijvoorbeeld aantallen en materialen, wordt bijgehouden in ERP-software. Daarin kun je alle orders en de bijbehorende status terugvinden. Gert Hoekman: “De klant van nu vraagt om snelheid, maar ook om kwaliteit en een eerlijke prijs, daarom moet je efficiënt produceren. Om dat te realiseren vinden we het belangrijk om continu te investeren in innovaties en automatisering, maar ook in onze mensen.”

Lassen met de hand, cobot en robots
Ook de lasafdeling is toegankelijk tijdens de open dag. Hoekman-RVS heeft een team met gespecialiseerde lassers, maar ook een aantal robots die supersnel en -netjes lassen. Bezoekers kunnen proberen hoe vast hun hand is en ontdekken of er misschien wel een goede lasser in hun schuilt. Daarnaast is er een cobot aanwezig, dit is een collaboratieve robot, die herhalende handelingen uitvoert. De cobot werkt samen met mensen en machines. WeCobot laat met een workshop zien hoe dit in zijn werk gaat en men mag zelf ook aan de slag.
Verder is er een barista aanwezig die bezoekers van een lekker kopje koffie voorziet. Voor de kinderen is er een springkussen en vanaf 14.30 uur speelt er een gezellig stukje live muziek. Heleen Wildvank -Hoekman: “Er is genoeg te zien en te beleven. We willen de regio dan ook van harte uitnodigen om bij ons te komen kijken op zaterdag 5 oktober.“

Open Bedrijvendag Nieuwleusen
Wanneer?        Zaterdag 5 oktober
Tijd?               10.00 – 16.00 uur