Langer thuiswonen met gebruik van slimme technische snufjes

0
128

Het is de wens van veel inwoners en hun naasten: tot op hoge leeftijd in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. Het liefst zo comfortabel, zelfstandig en veilig mogelijk. Gelukkig is er met slimme technologie veel mogelijk om die wens waar te maken. In Dalfsen heeft een aantal inwoners hiermee al goede en plezierige ervaring opgedaan. Deze eerste successen gaan we in Dalfsen de komende drie jaar uitbreiden tot 400 inwoners. Het project heet SET en staat voor Stimulering EHealth Thuis. M.a.w.: met technische snufjes langer thuis kunnen wonen!

{loadmoduleid 158}

In Dalfsen starten we niet op nul. De basis is al gelegd met de Uitprobeer Dienst Dalfsen.

Dat gebeurt in samenwerking met Saam Welzijn, de Bibliotheek, Woningcorporatie Vechthorst- en VechtdalWonen en Rosengaerde. De inwoners werken met de zeer gebruiksvriendelijke Compaan tablet. Via deze tablet kan met Apps een beroep worden gedaan op het eigen netwerk zoals snel contact met de kinderen. Maar ook op Dag! en Doen bekijken wat er aan activiteiten is in Dalfsen en daarbij vervoer via Automaatje regelen. En zelfs het luisteren naar een kerkdienst kan online worden gevolgd. Maar ook het contact met bijvoorbeeld de thuiszorg, een maatschappelijk begeleider, de wijkverpleegkundige of een behandelaar wordt zo eenvoudig gemaakt.

Er zijn al prachtige voorbeelden van hoe in de praktijk inwoners daardoor langer comfortabel, zelfstandig en veilig thuis kunnen blijven wonen. Zo zei een oudere inwoner: “Ik voel mij trots omdat ik jullie moderne tijd nu beter begrijp en mee kan blijven doen.” En een dochter van haar vader kan zo weer genieten van een goede nachtrust waardoor het overdag ook gemakkelijker is om de zorg voor vader vol te houden.

Om EHealth  onder de aandacht te brengen en het plezier en gemak van alle technische snufjes te laten zien organiseert het SET team drie bijeenkomsten. Het thema is zien, doen en ervaren!

Namens de gemeente Dalfsen zal de wethouder de opening verrichten en inwoners vertellen over hun ervaring!

  • Maandag 27 januari in De Spil Nieuwleusen van 15.00 – 16.30
  • Donderdag 30 januari in De Mozaïek in Lemelerveld van 15.00 – 16.30
  • Vrijdag 31 januari in De Trefkoele+ in Dalfsen van 15.00 – 16.30

Van harte welkom op één van deze bijeenkomsten. Aanmelden is niet nodig.

Met een financiële bijdrage van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onder de naam van ‘Stimuleringsregeling eHealth Thuis’ kunnen mensen langer thuis (blijven) wonen. In Dalfsen gaat Saam Welzijn de komende jaren in nauwe samenwerking met de gemeente Dalfsen, Carinova, RIBW GO en De Kern het ondersteunend netwerk van 400 inwoners uitbreiden met hulp van slimme leef-technologie. Dat gebeurt met ondersteuning van professionals en vele vrijwilligers.