Tentoonstelling “OORLOG & VRIJHEID”

0
76

Grote Tentoonstelling “OORLOG & VRIJHEID” in het teken van de landelijke herdenking van 75 jaar vrijheid, in het Kulturhus de Spil en te zien van 3 april 2020 en 15 mei 2020.

Een bijzondere tentoonstelling waarin gevestigde kunstenaars hun visie op “Oorlog en vrijheid” verbeelden in hun werken en hoe jongeren – scholieren van de lagere en middelbare scholen –  hun kijk en beleving op het thema “Oorlog en Vrijheid” uitbeelden.

De uitdaging, voor de deelnemers was, om een complex onderwerp als oorlog en vrede te verbeelden. Door de kunstwerken, van diverse aard, van professionele kunstenaars naast dat van kinderen ten toon te stellen, wil het Kulturhus een duidelijk verschil te laten zien in hoe kinderen en volwassen professionele kunstenaars “oorlog & vrijheid” ervaren en verbeelden anno 2020.

{loadmoduleid 158}

Specifieke aandacht bij dit kunstproject gaat uit naar de doelgroep kinderen uit de lagere scholen in Nieuwleusen en jongeren van het Agnieten College in Nieuwleusen.

Het werk gemaakt voor deze tentoonstelling en de achtergrond ideeën hierbij, zijn vastgelegd in een brochure. Deze zal tijdens de opening van de tentoonstelling door Dhr. Jan Uitslag, wethouder van Cultuur e.a. overhandigd worden aan de deelnemers en genodigden.                                                                                                                                                   

De bibliotheek in Nieuwleusen zal gedurende de tentoonstellingsperiode geheel in het teken staan van het thema 75 jaar Oorlog en Vrede, met o.a. boeken, films, video’s, en kunstwerken.

Onderdeel van de opening van deze tentoonstelling is de presentatie van Frans Hermans boek “Hijman waar ben je!”  over het leven van Hijman Gans als 13 jarig joods jongetje tijdens de 2e wereldoorlog en de première van de documentaire “Hijman waar ben je!” gemaakt door de filmmaker Siert van den Berg..      

De tentoonstelling en de realisatie van de documentaire is een collectieve samenwerking tussen Stefan Keijzer, manager Kulturhus De Spil Nieuwleusen, Max Timmerman, adviseur kunst & cultuur en tentoonstellingsbeleid binnen Kulturhus de Spil, Anke Bruggeman. Directeur, Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen en Irene van de Vegte, combinatiefunctionaris Cultuur van Gemeente Dalfsen.

De tentoonstelling vindt plaats in het Kulturhus de Spil en de opening is in de bibliotheek op 3 april 2020 om 14.00 uur. De opening wordt verricht door Jan Uitslag, wethouder van Cultuur. 

Locatie: Kulturhus de Spil, Koningin Julianalaan 10, 7711 KK  Nieuwleusen

Programma vrijdag 3 april 2020

  • 14:00 uur: opening door Stefan Keijzer (manager Kulturhus de Spil)
  • 14:10 uur: Max Timmerman, adviseur kunst- en tentoonstellingsbeleid bij Kulturhus de Spil, over de totstandkoming van de tentoonstelling en brochure ‘’Oorlog en vrede’’
  • 14:15 uur: Formele opening door Jan Uitslag, Wethouder Gemeente Dalfsen.
  • 14:20 uur: Anke Bruggeman, Directrice Bibliotheek Dalfsen – Nieuwleusen, vertelt over het boek ‘’Hijman waar ben je!’’ en tevens over de totstandkoming van de gelijknamige documentaire van  filmmaker Siert van den Berg.
  • 14:30 uur: Pauze
  • 14:45 uur: Vertoning documentaire ‘’Hijman waar ben je’’!
  • 15:25 uur: Dankwoord door Stefan Keijzer
  • 15:30 uur: U wordt uitgenodigd om de tentoonstelling te bewonderen

*Na het programma bestaat de mogelijkheid om het boek ‘’Hijman waar ben je’’ te kopen. De helft van de opbrengst wordt geschonken aan een lokaal goed doel.

Foto: Hijmans Gans op 90-jarige leeftijd