Bericht van burgemeester Erica van Lente

0
84

Beste inwoners, ondernemers, bestuurders van kerken, verenigingen en instellingen,

Wat is er veel gebeurd de afgelopen dagen, en wat is er veel veranderd. In de toespraak van Mark Rutte werd maandagavond heel duidelijk wat het coronavirus voor ons allen betekent: we moeten de balans vinden tussen de noodzakelijke maatregelen en ons gewone leven.

De noodzakelijke maatregelen zijn ongekend. Ook in de gemeente Dalfsen. Scholen, sportaccommodaties en eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten. Evenementen gaan niet door. Ook bedrijven en instellingen nemen hun eigen maatregelen. Kerkdiensten zijn op afstand te volgen. De Kuturhusen in onze kernen zijn zo goed als gesloten. We worden allemaal opgeroepen zo veel mogelijk thuis te blijven, ons sociale leven te beperken en afstand te houden tot elkaar. En dat op dit moment: nu we elkaar zo nodig hebben en we elkaar het liefst op zouden willen zoeken.

{loadmoduleid 158}

Ik leef mee met degenen die door het coronavirus zelf worden getroffen. Ik wens hun een goed herstel toe. Ik leef mee met allen die door de maatregelen geraakt worden. Want er worden grote offers van ons gevraagd. In menselijk opzicht. Zo is bezoek in verpleeghuizen op veel plekken niet meer toegestaan en is de aanwezigheid op uitvaarten beperkt.

Ook economisch zijn de gevolgen ingrijpend. Ondernemers en werknemers merken direct dat de economie vertraagt en op sommige plekken tot stilstand komt. Dinsdagavond heeft het kabinet een steunpakket aangekondigd voor verschillende sectoren en voor onder andere ZZP’ers. Ook bij de gemeente Dalfsen zullen we besluiten nemen om inwoners, ondernemers, instellingen en verenigingen te ondersteunen. Op www.dalfsen.nl/corona vindt u informatie over de actuele situatie in onze gemeente, antwoorden op veelgestelde vragen en links naar websites met informatie van het RIVM en de GGD.

De noodzakelijke maatregelen hebben dus veel gevolgen. Maar het is nodig om deze landelijke maatregelen en richtlijnen te volgen. Ik reken dus ook op uw medewerking. Alleen zo kunnen we de groei van het aantal patiënten afremmen en de zorgsector overeind houden.

In al deze onzekerheid en te midden van veel zorgen, ben ik als burgemeester trots en dankbaar, en heb ik vertrouwen. Ik ben trots op ons allen dat we gehoor geven aan de landelijke richtlijnen en maatregelen. Trots op de vele initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen bij het doen van boodschappen of het verzorgen van oppas voor de kinderen. Trots op de creativiteit van ondernemers die nieuwe wegen zoeken om hun bedrijf overeind te houden.

Dankbaar ben ik voor al die mensen die hun uiterste best doen om de zorg te leveren die nodig is, om onze kinderen en jongeren op vernieuwende manieren onderwijs te geven. Voor de medewerkers van politie, brandweer en ambulancediensten die veel voor de kiezen krijgen. Voor het personeel in de winkels dat ongekend hard werkt om de schappen te vullen.

Daar zit ook mijn vertrouwen: in deze gemeente zijn we er voor elkaar. Het is onze saamhorigheid en betrokkenheid die ons er doorheen gaat helpen!

Erica van Lente

Burgemeester gemeente Dalfsen