Blauwalg in Hulsterplas Nieuwleusen

0
110

In de Hulsterplas tussen de H.J. Eshuisweg, Zandspeur, Hulsterpad en de Parklaan in Nieuwleusen is blauwalg geconstateerd. Dit is uit onderzoek van een watermonster door het Zwolse waterlaboratorium Aqualysis gebleken. Waterschap Drents Overijsselse Delta en de gemeente Dalfsen raden aan contact met dit water te vermijden. Ook voor huisdieren (zwemmende honden) kan blauwalg gevaarlijk zijn. De gemeente Dalfsen plaatst waarschuwingsborden bij de plas.

{loadmoduleid 158}

Blauwalgen

Blauwalgen zijn bacteriën die van nature overal ter wereld in het water voorkomen, zowel in zoet als in zout water. Ze komen met vooral tot bloei in warme perioden als de temperatuur van het water stijgt. Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur terugloopt en het gaat regenen.

Blauwalg herkennen en risico’s

Blauwalgen zijn meestal vrij snel te zien. Het water ziet er niet meer helder uit, maar er ligt een blauwgroene drijflaag op het water. De drijflaag bestaat uit kapotte algen. Hieruit komen giftige stoffen vrij, die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zoals: maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn. Bij gezondheidsklachten is het verstandig contact op te nemen met de huisarts of de GGD. De Hulsterplas is geen officieel zwemwater en hier zwemmen is voor eigen risico.

{loadmoduleid 158}