Met acht hechtingen naar achtste plaats in debuutrace Supersport 600

0
116

Leon Stolte heeft zaterdag zijn debuutrace in de Supersport 600 met een fraaie achtste plaats afgesloten.

De rookie uit het start racing team heeft afgelopen weekend veel kilometers kunnen rijden in Assen. Vrijdag waren er maar liefst vijf trainingssessies waarvan drie op een natte baan, één op een redelijk droge baan en één helemaal droog. In de week voorafgaand aan de races kreeg de coureur nog acht hechtingen in zijn enkel door een ongelukje tijdens werkzaamheden. Donderdag kreeg hij groen licht om op de Yamaha R6 te mogen racen. Wel moest er eerst nog een twee maten grotere laars geregeld worden om de ingetapete enkel goed te beschermen. 

{loadmoduleid 158}

Zaterdag waren de eerst twee kwalificaties van het startende seizoen. De eerste verliep droog en Stolte zette een dertiende tijd neer. Tijdens de tweede kwalificatie regende het en kwamen er maar een paar coureurs op de baan. Stolte was daar uiteraard ook bij maar kon zijn tijd, net als de overige rijders, niet verbeteren. Hierdoor moest hij genoegen nemen met een dertiende plaats bij de start.

De eerste race in de snelste klasse voor de 600 cc begon goed. Stolte had een goede start en reed zich na één ronde al de top tien binnen met een negende plaats.

Halverwege de wedstrijd passeerde hij ook Robert Voogd zodat hij op een mooie achtste plaats rond reed, met ronde tijden die concurrerend waren aan zijn directe voorgangers. De snelste ronde was de zevende omloop in 1.47.186 teven een pr. In de laatste ronde moest hij Selwin Hamden die achter hem reed nog voorbij laten gaan zodat hij als negende over de finish kwam. Voor het resultaat werd het een achtste plaats worden omdat de nummer zes, Per Behmer uit Duitsland, buiten mededinging meereed. De wedstrijd werd gewonnen door Glenn van Straalen.

{loadmoduleid 158}

Stolte over zijn raceweekend: “Ondanks de blessure voelde het vrijdag goed aan. De eerste kwalificatie voelde lekker. Vlak voor de tweede kwalificatie kwam er een enorme hoosbui waardoor ik in mijn tweede de tijd niet kon verbeteren op het drijfnatte circuit. Ik heb wel gereden om ook die feeling mee te pakken. In de race had ik een super goede start en lag na de eerste ronde op een negende plaats. In de volgende ronden ging het steeds sneller, met zelfs een verbetering van mijn pr met 1,5 seconde. In de laatste ronde wilde ik mijn achtervolger voorblijven. Strubben uit ging ik iets te vroeg op het gas en moest corrigeren waardoor hij me toch kon passeren en ik een plaatst zakte. In bochten naar rechts kon ik niet maximaal pushen, maar het voelde wel goed aan. Het racen was een goede bezigheidstherapie voor de enkel. Ik kan momenteel beter racen dan lopen. In deze klasse leer je zoveel van snellere rijders die je voorbij gaan, zodat je even mee kunt kijken”

Een mooi debuut in de Supersport 600 Klasse, dat volgend weekend een vervolg krijgt met twee races op zaterdag 18 juli, ook op het TT-circuit van Assen, maar wederom zonder aanmoedigingen van publiek.

Foto: JTS Fotografie – Jan Timmerman Staphorst

{loadmoduleid 158}