Nieuwe Dyna-Cell voor geautomatiseerd cnc-kanten

0
209
Nieuwe Dyna-Cell voor geautomatiseerd cnc-kanten

Hoekman-RVS uit Nieuwleusen heeft onlangs een gerobotiseerde buigcel in gebruik genomen. Het betreft de Dyna-Cell van LVD. Deze automatische kantoplossing bestaat uit een kantbank met een robot ervoor. De buigcel wordt offline geprogrammeerd, waarna het programma wordt uitgegeven naar de machine, waar de robot vervolgens volledig zelfstandig het programma afwerkt. De robot weet exact welke handelingen hij dient uit te voeren om het plaatwerkproduct van de juiste buigingen te voorzien. Dit maakt de robot zeer geschikt voor (klein)seriewerk en terugkerende producten.

De visie op produceren verandert

De maakindustrie maakt een verschuiving door van massaproductie naar maatwerk dat specifiek aan de wensen en behoeften van de klant voldoet, ook bij kleine aantallen of zelfs enkelstuks. “Daarmee verandert de visie op produceren,” aldus Gert Hoekman, technisch directeur van Hoekman-RVS. “In  het geval van Hoekman-RVS betekent dit zo efficiënt en geautomatiseerd de productie van slimme plaatwerkoplossingen aansturen, ook als het om enkelstuks of kleine series gaat. “

Rechtstreeks van CAD naar CAM

Het buigprogramma voor de robot wordt rechtstreeks vanuit het CAD-model gegenereerd. Dit gebeurt met behulp van CADMAN-B-software. De software ontvouwt het 3D-product naar een vlak plaatdeel, waarbij rekening wordt gehouden met de buigverliezen en de beschikbare buiggereedschappen.

Zo kunnen we rechtstreeks vanuit het 3D-model onze machines aansturen, waardoor kostbare stappen uit het proces worden gehaald. Model Based Definition (MDB) gaat ons hier in de toekomst steeds meer bij helpen.

Bij MBD zit alle informatie voor het maken van een onderdeel in het 3D-model geborgd. Het vergroot de efficiëntie, verlaagt het risico op fouten en resulteert in een hogere kwaliteit tegen lagere kosten.