Geslaagde leiders-en trainersvond bij S.V. Nieuwleusen

0
68

Woensdagavond 19 augustus was de startavond voor trainers en leiders van de jeugd van S.V. Nieuwleusen. Ook dit jaar wist de technische commissie een interessante spreker te strikken voor de aftrap van het seizoen, te weten dr. Nicolette Schipper-Van Veldhoven. In haar bijdrage stond het thema ‘een pedagogisch sportklimaat’ centraal. Nicolette Schipper-Van Veldhoven is verbonden als lector sportpedagogiek aan Hogeschool Windesheim te Zwolle, daarnaast ook programmamanager bij het NOC.NSF waar ze zich bezig houdt met een pedagogisch sportklimaat bij de Nederlandse sportclubs.

{loadmoduleid 158}

In haar presentatie ging Nicolette vooral in op de belangrijke voorwaarden die van belang zijn voor een pedagogisch sportklimaat binnen de vereniging. Als sportclub heb je naast de thuissituatie en het onderwijs namelijk een belangrijke rol in de opvoeding van kinderen. Vragen die aan de orde kwamen waren o.a. wat de invloed is van vroegtijdig selecteren op een veilig klimaat, wat kun je als trainer en begeleider doen om plezier en prestaties te combineren en op welke manieren moet je omgaan met gedrag dat je liever niet ziet binnen een team. Voorbeelden die genoemd werden waren deels herkenbaar en leverden in ieder geval interessante gesprekken op. Uit onderzoek is gebleken dat een veilig sportklimaat een belangrijke voorwaarde is om te komen tot goede prestaties. Afsluitend deed Nicolette de vereniging nog twee exemplaren van haar boek ‘Een pedagogisch sportklimaat’ cadeau. Voor de geïnteresseerden uiteraard beschikbaar om nog eens door te nemen.

Na een korte pauze werden de ruim 50 aanwezige trainers en leiders geïnformeerd over de praktische zaken die van belang zijn om het nieuwe seizoen goed te starten. Uiteraard hopen we, in tegenstelling tot het vorig seizoen, nu de complete competitie af te werken. De technische commissie is er, in samenwerking met vele ouders en een groot aantal jeugdige trainers, in geslaagd alle teams ten minste twee trainingsmomenten per week aan te bieden. Coördinator van de onderbouw, Hanneke de Weerd, gaf aan dat het weer een hele klus was om alles goed in te vullen, maar dat de jeugd van S.V. Nieuwleusen klaar is voor het komende seizoen.

Naast de reguliere teamtrainingen onderscheidt S.V. Nieuwleusen zich met Jong Oranje en de Voetbalschool. Uiteraard is meer informatie te vinden op www.svnieuwleusen.nl

{loadmoduleid 158}