In de laatste race van het seizoen verbaasde Leon Stolte iedereen, hij reed achter de meer ervaren IDM coureurs naar een derde plaats in de Supercup 600.

“Aan de ene kant hoop ik dat het volgende week gaat regenen, aangezien ik daarin goed uit de verf kan komen. Aan de andere kant hoop op droog weer, zodat ik een 1.46 kan rijden”, sprak Leon Stolte vorige week na de vijfde race in de OW Cup.

{loadmoduleid 158}

Het werden afgelopen weekend beide kanten. De 1.46.878 kwam er al in de training op vrijdag. Het bleef vrijdag droog op Assen en Stolte reed een nieuw persoonlijk record. Zaterdag volgde ’s morgens al vroeg de kwalificatie. In de regen reed Stolte een bijna perfecte derde ronde en zette met 2.01.86 de derde tijd neer. Voor het eerst mocht de jonge Nieuwleusenaar vanaf de eerste startrij vertrekken.

De eerste race werd zoals gehoopt een “wet race”, het regende en de baan was nog nat. Het was even wennen aan de voorste startrij, er werden een paar posities ingeleverd. Als regenrijder maakte Stolte zijn faam waar en reed daarna een constante race waarin hij op de zesde plaats eindigde. Het klapstuk volgde in de laatste race, het was droog met dreiging van regen volgens de diverse apps. Er werd voor slicks gekozen. Een juiste keuze, het bleef droog. Stolte was nu vanaf de eerste startrij wel goed weg en kwam steeds beter in zijn ritme. Iets teruggezakt knokte hij zich langzaam terug. Hij scherpte hier en passant nog even zijn record  weer aan naar 1.46.211. In de voorlaatste ronde lag hij vierde. Daar waar hij in de vorige twee races in de laatste bocht werd gepasseerd, deed hij het nu zelf en passeerde zo als derde de finish.

Stolte over zijn raceweekend

We hebben goede keuzes gemaakt, de motor voelde goed aan en de vering was top afgesteld. Het was wel even heel veel op buienradar kijken. Ik zat tijdens de races lekker in mijn ritme. Ik ga de races zeker nog een aantal keren bekijken, want er zijn altijd dingen die beter kunnen.

In de klassement van het Open Nederlands kampioenschap sprong Stolte, door dit resultaat, van een veertiende naar een tiende plaats. Zowel Start-racing als Leon Stolte waren blij dat het seizoen, hetzij verkort en aangepast, doorgang kon vinden. Stilstand was een achteruitgang geweest. “Wel jammer, maar begrijpelijk, dat er geen publiek bij de races aanwezig mocht zijn.”

Foto’s: JTS Fotografie