Informele opening tentoonstelling “Oorlog en Vrijheid”

0
589
Informele opening tentoonstelling

Op informele wijze vond op 8 december 2020 de Informele opening plaats van de Grote Tentoonstelling “OORLOG & VRIJHEID” in het teken van de landelijke herdenking van 75 jaar vrijheid, in het Kulturhus de Spil in Nieuwleusen.

In verband met de heersende regels i.v.m. het Covid 19 virus was het niet mogelijk een grote opening te organiseren met alle betrokkenen. Zoals U inmiddels gewend bent van Het Kulturhus de Spil in Nieuwleusen.

“OORLOG & VRIJHEID”  is een bijzondere tentoonstelling waarin gevestigde kunstenaars en jongeren – scholieren van de lagere scholen in Nieuwleusen en het Agnietencollege hun visie op “Oorlog en vrijheid” verbeelden in hun verschillende werken en hiermee hun kijk en beleving op het thema “Oorlog en Vrijheid” weergeven.

De uitdaging, voor de deelnemers, was om een complex onderwerp als oorlog en vrijheid te verbeelden. Door de kunstwerken, van diverse aard, van professionele kunstenaars naast dat van kinderen ten toon te stellen, wil het Kulturhus een duidelijk verschil te laten zien in hoe kinderen en volwassen professionele kunstenaars “oorlog & vrijheid” ervaren en verbeelden anno 2020.

Specifieke aandacht bij dit kunstproject ging uit naar de doelgroep kinderen uit de lagere scholen in Nieuwleusen en jongeren van het Agnietencollege in Nieuwleusen.

Het werk gemaakt voor deze tentoonstelling en de achtergrond ideeën hierbij, zijn vastgelegd in een brochure. Deze is tijdens de opening van de tentoonstelling overhandigd aan het management van het Kulturhus en zal aan alle deelnemers worden toegezonden. De brochure is ook beschikbaar in de Spil tijdens de tentoonstelling.

Onderdeel van deze tentoonstelling is de door de filmaker Siert van den Berg gemaakte documentaire over het leven van Hijman Gans als 13 jarig jongetje tijdens de 2e wereld oorlog. Dit naar aanleiding van het boek van de schrijver Frans Hermans “Hijman waar ben je!”

Zo mogelijk zal in het voorjaar van 2021 er een officiële première worden gewijd aan deze documentaire en de tentoonstelling in het Kulturhus De Spil.

De tentoonstelling en de realisatie van de documentaire is een collectieve samenwerking tussen Stefan Keijzer, manager Kulturhus De Spil Nieuwleusen, Max Timmerman, adviseur kunst & cultuur en tentoonstellingsbeleid binnen Kulturhus de Spil, Anke Bruggeman. Directeur, Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen en Irene van de Vegte, combinatiefunctionaris Cultuur van Gemeente Dalfsen.

De tentoonstelling is nog te zien tot de zomer van 2021 in het Kulturhus de Spil in Nieuwleusen.