Project Nestkastjes voor basisscholen gemeente Dalfsen

0
187
Project Nestkastjes voor basisscholen gemeente Dalfsen

DALFSEN – Afgelopen jaren deelde de gemeente 1000 nestkastjes uit aan haar inwoners. Dit jaar pakt de gemeente het anders aan: op initiatief van de vogelwerkgroep werd samen een nestkastproject voor basisscholen opgezet. Zo worden de kinderen van de betrokken scholen (nu Tweemaster en Het Kompas) op school geïnformeerd door een van de vogelliefhebbers en wordt er een presentatie gegeven over nestkastbewoners; waarom is het belangrijk is dat er vogels zijn wordt uitgelegd.

De leerlingen helpen mee met het ophangen van nestkastjes. Het blijft niet bij ophangen alleen, de leerlingen monitoren de kastjes samen met de vrijwilligers van de vogelwerkgroepen gedurende het broedseizoen. De bevindingen worden digitaal vast gelegd in een programma zodat deze gebruikt kunnen worden om meer inzicht te krijgen welke vogels er gebruik maken van de nestkastjes.

Naast het ophangen en monitoren zetten de leerlingen zelf een nestkastje in elkaar en kunnen deze thuis ophangen. Met de kennis die ze op gedaan hebben van de vrijwilligers van de vogelwerkgroep kunnen ze dit doen op en meest geschikte plek.

Nestkastje schoonmaken

Benieuwd hoe een nestkastje het beste schoongemaakt kan worden, zodat er jaarlijkse bewoning in komt en de nestkastjes langer mee gaan. Neem dan eens een kijkje op www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/nestkasten/nestkasten-ophangen.