NIEUW SCHOONEBEEK – Tranen, een hartgrondige vloek. Na een lange en zeer enerverende middag in Nieuw Schoonebeek, degradeerde USV uiteindelijk na een veelbesproken strafschoppenserie naar de 4e klasse. Die was nodig omdat de totaalstand na het tweeluik met Schoonebeek in evenwicht was (2-2).

USV vliegt eruit na strafschoppen

In de laatste minuut van de verlenging, verving de al vele weken geblesseerde doelman Martijn Scheper zijn ook deze middag prima keepende stand-in Frank Kooiker. Zeg maar een Tim Krulletje. De surprise leek goed uit te pakken. Nadat Frank Kuiper het zenuwenbal opende met een rake poging, dook de reus meteen de eerste de beste penalty van Schoonebeek uit de hoek. Maar volgens de assistent-scheidrechter was de doelman te vroeg van de lijn. Een nogal subjectieve waarneming met gevolgen. Want in de herkansing schoot Jan Willem Wubkes wel raak. Ondanks de vermoeidheid en spanning bleven vervolgens alle schutters opvallend koel. Uiteindelijk werd USV invaller Bas Chierandjoe de schlemiel en Schoonebeek keeper Martin Berens de gevierde man.

Toen na afloop de adrenaline wat was gezakt, was er toch ook berusting in het USV-kamp. Want USV moest in de tweede helft steeds verder achteruit en haalde de strafschoppenserie op het tandvlees. Voor rust stond de paal beide ploegen in de weg de score te openen. In de 36e minuut had USV alle geluk van de wereld toen Schoonebeek na een razendsnelle aanval voor een leeg doel slechts de onderkant van de lat raakte.

Direct na rust had Swen Meesters de openingstreffer op zijn schoen. Doelman Berens kreeg er toch nog een voet tegen. Waarna Schoonebeek steeds sterker werd. USV loerde op een counter, maar de finesse ontbrak om achterin de ervaren captain Wubkes in grote problemen te brengen. Met de 0-0 stand tikte de klok nog steeds in het voordeel van USV toen in de 81e minuut Frank Kooiker geklopt werd door een schot van grote afstand van Niek Huser (1-0). Schoonebeek zette aan voor een knock-out in de reguliere speeltijd, maar USV bleef op de been.

Ook in de noodzakelijke verlenging bleef Schoonebeek aandringen. Een onnavolgbare redding op de doellijn van de ijzersterk spelende rechtsback Senne Hekkert hield USV in de race voor handhaving. Maar uiteindelijk viel toch het doek en moet USV het podium van de 3e klasse verlaten.